avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina vanduta - contestare proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina vanduta - contestare proces verbal

Am vandut masina in Septembrie 2009 si binenteles, cumparatorul nu a mai binevoit sa o inmatriculeze pe numele lui. In Ianuarie 2010 a facut asigurarea RCA pe numele meu (fals si uz de fals?!?) iar acum, in Decembrie 2010 am primit amenda pentru ca masina a fost fotografiata in trafic fara rovinieta. Am 15 zile sa fac contestatia la judecatoria din Valcea, eu fiind din Bucuresti. Ma puteti indruma in formularea cererii si cum trebuie procedat: trebuie sa ma duc la Valcea sau se poate trimite prin posta cu confirmare de primire? Si a doua problema, am aflat de la politie ca doar actionand in judecata cumparatorul si obligand-ul sa inmatriculeze masina prin hotararea judecatoreasca pot rezolva aceasta situatie stresanta. Am sanse de castig? Pot sa-l dau in vileag cu faptul ca a facut uz de fals cerand asigurarea in numele meu? Sa nu uitam ca de la inceputul lui 2010 s-au introdus notiunile de bonus si malus la asigurare, deci mi-ar fi putut produce prejudicii serioase folosind aceasta asigurare. Va multumesc.
RCA se face pe numele persoanei mentionate de certificatul de inmatriculare, deci nu este fals.
daca aveti dovada vinzarii (preferabil un contract de vinzare) puteti obtine obligarea persoanei la inmatricularea masinii.

in prvinta rovignetei - amenda se da proprietarului si nu utilizatorului. atita timp cit masina este pe numele dvs amenda este legala. Puteti insa sa incercati o contestatie bazindu-va pe existenta contractului de v/c a masinii dovedind transferul masinii in alt patrimoniu, cu toate consecintele juridice aferente.

Puteti trimite contestatia prin posta, confirmare de primire. Veti fi citat ptr primul termen.
obligatia dvs era sa radiati fiscal autoturismul.
actionati-l in judecata pt a-si inmatricula masina
Multumesc pentru interesul aratat. O precizare: in Ianuarie 2010 (la trei luni de la vanzare) am fost sunat de o persoana necunoscuta care s-a prezentat ca noul propietar al masinii si care-mi cerea o informatie personala. La intrebarea mea de ce i-as oferi aceasta informatie, mi-a raspuns ca vrea sa faca asigurarea RCA pentru ca-i fusesera retinute numerele la politie si i s-a spus ca daca daca face dovada asigurarii i se vor returna. Am spus ca in nici un caz nu vreau sa faca aceasta asigurare in numele meu cu atat mai mult cu cat pe spatele talonului era mentionat "instrainat catre....la data de 30.09.2009". Conform legii el avea obligatia sa inmatriculeze masina pe numele lui in termen de 30 de zile, deci cel tarziu pe data de 01.11.2010 el trebuia sa aiba un alt talon pe numele lui. Cu toate acestea el a continuat ca oricum va face asigurarea si ca are toate datele mele (din pacate vanzarea a fost mijlocita printr-o licitatie a Asirom, masina fiind dauna totala iar la dosar au fost trecute intra-devar toate datele mele personale), a cerut si a obtinut aceasta asigurare pe talonul care trebuia schimbat in termen de 30 zile de la data instrainari. Binenteles ca exista si un contract de vanzare-cumparare si un proces verbal de predare-primire a masinii incheiat intre mine si cumparator (datat 30.09.2009).
Am inteles ca pot cere si judecarea in lipsa (a mea)? Ma gandesc ca o astfel de tevatura, plimbarea la Valcea pentru n termene o sa ma coste destul de mult (in primul rand timp). Pot cere mutarea procesului in Bucuresti sau pot formula cererea de contestatie si, anexate dovezile astfel incat sa nu mai fie necesara prezenta mea la proces? Daca se poate, o idee de formulare a contestatiei. Va multumesc.
gi_jane2 a scris:

obligatia dvs era sa radiati fiscal autoturismul.
actionati-l in judecata pt a-si inmatricula masina

Masina este radiata fiscal, astazi am scos un duplicat de la administratia financiara care atesta acest lucru. Totul este OK din partea mea. De la politie am aflat ca singura modalitate de a nu mai primi pe viitor astfel de amenzi este sa-l actionez in judecata pe cumparator si sa cer obligarea lui sa inmatriculeze auto pe numele lui. Asta pana se va aproba noua lege (sursa tot ofiter politie) prin care radierea va putea fi ceruta si de fostul propietar dupa cele 30 de zile de la data vanzari.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
david6, utilizator
Am primit raspuns la contestatie: se respinge cererea de anulare a procesului verbal. Sunt cateva erori in decizia judecatorului, cea mai grava fiind eroarea facuta de el cu privire la data instrainarii auto: masina a fost vanduta in 2009 iar in decizie scrie ca "masina vanduta in 30 septembrie 2010 ... amenda fiind primita pe 18 octombrie 2010". Respinge cererea in baza art.7 coroborat cu art.1 alin.1 pct.b din OG 15/2002 potrivit careia "responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare si a detinerii rovinietei valabile revine in exclusivitate persoanelor inscrise in certificatul de inmatriculare care au in propietate sau dupa caz pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in romania." Si "contractul de vanzare cumparare prezentat de petenta are efect intre partile contractante insa nu este opozabil intimatei in lipsa efectuarii formalitatilor necesare pentru inscrierea datelor noului proprietar in evidentele autoritatilor competente. Asadar, subiect activ al contraventiei nu poate fi decat petenta intrucat este persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare in calitate de propietar." In talon este precizata instrainarea catre... la data vanzarii auto, anterioara amenzii pentru rovinieta. Masina se radiaza de catre propietar doar de la circa financiara, radierea de la politie urmand sa se faca in momentul reinmatricularii de catre noul proprietar in termen de 30 de zile de la data vanzari.
Oare a gresit grefierul sau judecatorul ghidandu-se dupa o data gresita (referinduse la data contractului de vanzare cumparare 30.09.2010 in loc de data reala 30.09.2009) si a luat decizia bazandu-se pe aceasta data eronata?
Trebuie sa fac recurs, nu are rost sa platesc 250ron pentru altul. Problema este: pot cere mutarea cazului la Bucuresti ca sa nu fac eu drumuri la Ramnicu Valcea? Cred ca ma costa mai mult de 250ron sa merg la Ramnicu Valcea de 1-2 ori pana la solutionare. Va rog, un sfat si eventual daca stiti ce sa fac sa nu mai trec prin situatia asta pe viitor. Cum sa oblig noul proprietar (care momentan este o persoana necunoscuta) sa reinmatriculeze masina ca sa scap de neplaceri pe viitor? Multumesc de interes.

Alte discuții în legătură

Rca pe numele fostului propietar halfman2015 halfman2015 Buna seara, Acum aprox. 6 luni am vandut un autoturism propietate personala catre o persoana fizica cu contract de vanzare cumparare(fara notar) si cu ... (vezi toată discuția)
Valabilitate rca incheiata pe numele noului proprietar in cazul schimbarii proprietarului Pop Izabela Pop Izabela Dat fiind preturile prohibitive practicate de societatile de asigurari pentru proprietarii de autoturisme cu varsta sub 25 ani am decis sa transcriu masina pe ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)