avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Trafic de influenta/inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Trafic de influenta/inselaciune?

Un infractor care merge la victima si ii zice "retrageti plangerea, ca am pile in politie,etc si va fi mai rau de tine decat de mine" poate fi tras la raspundere penala? Sa zicem ca o zice in prezenta unor martori ... Bineinteles ca respectivul nu are nici o pila in politie (si daca are nu se poate dovedi), insa doar arunca cu vorbe aiuea...

Inculpatului i se poate retine o participatie improprie,in sensul prev.de art.31 al.1 c.pen:

Art. 31. - Participatia improprie

Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intentie, la savârsirea din culpa de catre o alta persoana, a unei fapte prevazute de legea penala, se sanctioneaza cu pedeapsa pe care legea o prevede pentru fapta comisa cu intentie.

Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intentie, la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala, de catre o persoana care comite acea fapta fara vinovatie, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.

Dispozitiile art. 28 - 30 se aplica în mod corespunzator.

Este vorba despre infractiunea de fals in declaratii pre.de art.292 c.pen.
Fapta este incadrata ca art.31 c.pen.raportat la art.292 c.pen.


Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Eu vorbeam despre ce care se lauda cu "pile" pe care nu le au in politie, doar pt. a impresiona si santaja oameni....
Daca santajeaza este vorba despre infractiunea de santaj.
Daca fac doar afirmatii,neurmate de nicio consecinta juridica,se lauda si ataT.
Ok. Si daca unul o violeaza pe una si ii zice dupa aia "retrage-ti plangerea ca oricum am pile la politie si nu se va intampla nimic, eventual te bag pe tine la denunta calomnios, iti fac dosar penal, iti fac viata grea" e santaj sau nu ?

Intreb asta pt. ca lumea e plina de "cretini" care fac astfel de afirmatii
In functie de situatia concreta, zic eu, poate fi ori amenintare ori santaj, desigur in concurs cu infractiunea initiala sau instanta poate retine acest lucru ca o circumstanta agravanta pentru infractiunea initiala.

Alte discuții în legătură

Complicitate la inselaciune Mimi85 Mimi85 Am si eu o nelamurire. Va dau un exemplu concret in care sunt implicata: 2 persoane ajuta 10 indivizi sa obtina credite bancare prin inmanarea de acte false , ... (vezi toată discuția)
Infractiune de santaj ?! xuser xuser Pe scurt, cineva cu care am probleme ma ameninta sa imi retrag plangere, ca altfel imi da o bataie buna, si mai aduce si martori mincinosi ca sa imi ... (vezi toată discuția)
Desfasurarea unui proces penal pentru infractiuni economice ContSters328245 ContSters328245 Doresc sa depun o plangere penala ca parte vatamata impotriva unor persoane care au savarsit infractiuni economice. Impotriva acestor persoane si a faptelor ... (vezi toată discuția)