Un infractor care merge la victima si ii zice "retrageti plangerea, ca am pile in politie,etc si va fi mai rau de tine decat de mine" poate fi tras la raspundere penala? Sa zicem ca o zice in prezenta unor martori ... Bineinteles ca respectivul nu are nici o pila in politie (si daca are nu se poate dovedi), insa doar arunca cu vorbe aiuea...
Inculpatului i se poate retine o participatie improprie,in sensul prev.de art.31 al.1 c.pen:
Art. 31. - Participatia improprie
Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intentie, la savârsirea din culpa de catre o alta persoana, a unei fapte prevazute de legea penala, se sanctioneaza cu pedeapsa pe care legea o prevede pentru fapta comisa cu intentie.
Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intentie, la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala, de catre o persoana care comite acea fapta fara vinovatie, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.
Dispozitiile art. 28 - 30 se aplica în mod corespunzator.
Este vorba despre infractiunea de fals in declaratii pre.de art.292 c.pen.
Fapta este incadrata ca art.31 c.pen.raportat la art.292 c.pen.
Ok. Si daca unul o violeaza pe una si ii zice dupa aia "retrage-ti plangerea ca oricum am pile la politie si nu se va intampla nimic, eventual te bag pe tine la denunta calomnios, iti fac dosar penal, iti fac viata grea" e santaj sau nu ?
Intreb asta pt. ca lumea e plina de "cretini" care fac astfel de afirmatii
In functie de situatia concreta, zic eu, poate fi ori amenintare ori santaj, desigur in concurs cu infractiunea initiala sau instanta poate retine acest lucru ca o circumstanta agravanta pentru infractiunea initiala.