1-In lipsa informatiilor concrete,este hazardat a ne pronunta daca exista sau nu elemente sau indicii temeinice si indubitabile pentru savarsirea infractiunii de tainuire
2-In anumite cazuri,in urma cercetarilor/expertizelor care sa constate culpa,pot fi obligate la plata de despagubiri
3-In cadrul procesului penal,partea interesata se poate constitui parte civila pentru suma X
Persoana care nu poate face cheltuielilor unei judecati fara a primejdui propria sa intretinere sau a familiei sale -daca intruneste anumite conditii legal prevazute-poate solicita instantei sa incuviinteze asistenta judiciara.
Asistenta judiciara poate fi incuviintata pentru toate cheltuieleile judecatii sau numai in parte.
Acordarea unui avocat din oficiu se face pe baza de cerere, in scris, care se depune la baroul avocatilor.
Asa cum a precizat si Ynocentta, nu poate fi dat un raspuns precis la intrebarea privind tainuirea, dar analizati textul de lege si stabiliti dvs. Art. 270 Cod penal prevede :
”(1) Primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Pedeapsa aplicată tăinuitorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.
(3) Tăinuirea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.”
Adica dvs. stiti daca ati primit, dobandit, transformat ori ati inlesnit valorificarea unui bun care a provenit din savarsirea unei infractiuni.
Participaţia improprie este reglemantata de art. 52 Cod penal: ” (1) Săvârşirea nemijlocită, cu intenţie, de către o persoană a unei fapte prevăzute de legea penală la care, din culpă sau fără vinovăţie, contribuie cu acte de executare o altă persoană se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenţie.
(2) Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea din culpă de către o altă persoană a unei fapte prevăzute de legea penală se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenţie.
(3) Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăţie, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
(4) Dispoziţiile art. 50 şi art. 51 se aplică în mod corespunzător.”
Urmeaza ca dvs. sa stabiliti in ce modalitate ati participat la savarsirea infractiunii si daca urmeaza sa fiti obigat la despagubiri civile.
In procesul penal poate fi solutionata si latura civila(despagubirile civile) sau acest aspect poate fi solutionat separat fie prin disjungere, fie prin formularea unei cereri distincte cu acest obiect de catre partea vatamata dupa solutionarea cauzei penale.
De ce aveti dvs. nevoie de avocat in aceasta cauza cand este incert daca aveti calitatea de persana vinovata de producerea prejudiciului reprezinta un aspect asupra caruia nu ma pot pronunta. Iar despagubirile in calitate de parte vatamata le puteti obtine prin constituirea de parte civila in procesul penal.