avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie de invaliditate cu venituri din alte ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie de invaliditate cu venituri din alte activitati

buna ziua,
ma numesc manea nicolae si sunt pensionat pe caz de boala cu grad accentuat(pe decizie scrie fara nici o munca).
as avea si eu urmatoarea intrebare daca se poate:imi pot face un site de publicitate pe internet care sa imi genereze venituri suplimentare?(s-ar putea sa fie nevoie de un srl sau pf ) sau este contrar deciziei de pensionare?

va multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:44, 6 Ianuarie 2011
Domnule Manea, m-am uitat pe mesajele mai vechi si am vazut ca sunteti incadrat in gradul II de invaliditate. Nu aveti voie sa cumulati pensia cu veniturile din alte activitati, conform art. 114, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 263/2010. Puteti citi, mai jos, prevederile din acest act normativ.

Art. 114. – (1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
..........................................
e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
........................................
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

din pacate nu aveti voie sa lucrati.pierdeti pensia
dar pensia de handicap?
matmircea a scris:

dar pensia de handicap?

Nu exista pensie de handicap. Exista pensie de invaliditate si indemnizatie pentru incadrarea in grad de handicap.

Daca sunteti incadrat in grad de handicap, puteti cumula indemnizatia cu orice alte venituri.
pentru doamna Pintea.
Ati raspuns mai sus domnului Manea citand articolele 114 si 6 din legea 263.
Va intreb onest, este si situatia mea , fiind PFA cu pensie anticipata. Imi reduc activitatea de consultanta la minimum pana la implinirea limitei de varsta, astfel incat sa am venitul anual SUB 4 salarii medii brute adica 4 x 2022 = 8088 ron anual. Rezulta din lege ca este voie? De ce ar trebui sa desfiintez/suspend PFA sau sa renunt la pensie in situatia asta?

Alte discuții în legătură

Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitatea de traducator pfa realizate de pensionar cu pensie partiala anticipata voicudamian voicudamian Din consultarea legii pensiilor (263/2010) inteleg ca eu ma regasesc in situatia prevazuta la art.114 coroborat cu art.6 (1) Cap.IV. pct.c). conform caruia , ... (vezi toată discuția)