Am o cunostinta care provine dintr-o familie cu istoric ''complicat'': parinti cu 3 copii, la un moment dat mama pleaca de acasa, se reintoarce dupa 5 ani cu inca 2 copii (ai altui barbat decat sotul ei, desigur) si casnicia se reia. Cei 5 copii cresc impreuna. In timp, in casa au mai ramas parintii si cel mai mic copil, care a promis fratilor ca ii va despagubi pe fiecare cu o anumita suma pentru a ramane singurul proprietar al casei.
Tatal a decedat in 2009 si atunci s-a aflat ca in 2008 parintii au facut contract de vanzare-cumparare a casei cu fratele ramas acolo. Au vreo sansa ceilalti frati sa obtina ceva de la cel ramas in casa? Mentionez ca acea cunostinta in numele careia vorbesc a muncit si a contribuit financiar la imbunatatirea constructiei casei, fapt stiut de multa lume si recunoscut cu diverse ocazii inclusiv de actualul proprietar. Dar din pacate chitante etc. nu are, iar in situatia sa financiara orice suma de bani ar fi binevenita.
M-as bucura sa il pot ajuta cu niste sfaturi ... primite de la specialisti, desigur :)
Nu prea se mai poate face nimic deoarece contractul acela de vanzare -cumparare, ca un orice alt contract este o intelegere intre parti, unde parintii si-au dat acordul pentru vanzarea imobilului catre fiul cel mic. Practic, in momentul cumpararii acesta devine proprietar si drept urmare isi inscrie dreptul de proprietate la cartea funciara. Se poate invoca nulitatea actului de vanzare cumparare numai daca se poate demonstra ca acesta a fost indeplinit prin viclenie, adica fiul si-a constrans parintii sa ii faca respectiva vanzare.
Din putinele mele cunostinte stiu ca un act de vanzare cumparare intre parinti si copil este prezumat a fi o simulatie a donatie si mai stiu ca poate fi anulat si bunul adus la masa de impartit.
Sper ca nu gresesc.
Din pacate cunostinta mea nu dispune de banii necesari demararii unui proces; tot din putine cunostinte de ''devorator'' avocatnet.ro :) parca am citit ca daca parintele ramas in viata vrea, sunt sanse sa fie anulat contractul.