1. Deoarece veti naste in 2011 veti beneficia de prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
2. Aceasta spune urmatoarele:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...
3. Perioada de 12 luni premergatoare nasterii celui de al doilea copil este cuprinsa intre iulie 2010-iulie 2011. Intre iulie-noiembrie 2010 ati fost in CCC1. daca incepand cu noiembrie 2010 nu ati avut nici un venit impozabil nu veti putea beneficia de indemnizatie de CCC2.
Multumesc mult pentru raspuns. As mai avea, totusi inca o intrebare:
Copilul a implinit 2 ani pe 28 noiembrie si ultima indemnizatie am luat-o in decembrie, pt luna noiembrie. In acest caz, pentru a beneficia de indemnizatie, de cand ar trebui sa ma angajez? Din noiembrie (incluzand si zilele de 29, 30 ale lunii) sau din decembrie? De fapt, pot plati din urma? multumesc
1. Puteti incheia CIM si din decembrie deoarece in cele 12 luni sunt luate in calcul si fractiuni de luna.
2. Ce sa platiti din urma? Plata contributiilor nu este o conditie de a beneficia de indemnizatie de CCC.
multumesc pentru raspuns, cu precizarea ca e vorba de indemnizatia pentru crestere copil, nu cea de somaj.
Dar, pentru a fi deplin lamurita, as vrea sa fiu mai concreta in expunerea situatiei mele: daca copilul s-a nascut pe 28 noiembrie 2008, si ultimii bani pentru indemnizatia copilului i-am incasat in luna decembrie a anului 2010, de cand ar trebui deschisa cartea de munca pentru a putea lua indemnizatie: decembrie 2010 sau ianuaria 2011. M-as incadra pentru indemnizatie daca m-as angaja cu jumatate de norma?
Multumesc mult!
1. Aveti dreptate este vorba de indemnizatia pentru CCC. Am facut modificarea in raspunsul meu anterior. :sorry:
2. Indemnizatia primita in decembrie este pentru luna noiembrie pana pe data de 28, inclusiv.
3. V-am mai spus si in raspunul anterior ca puteti incheia CIM si cu luna decembrie deoarece in cele 12 luni sunt luate in calcul si fractiuni de luna.
4. primiti indemnizatie de CCC si daca aveti CIM cu timp partial.