In 2008 am terminat facultatea cu sustinerea examenului de licenta in luna septembrie. In luna noiembrie 2008 am nascut si, pe baza diplomei de studii am beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, timp de 2 ani (respectiv noiembrie 2010).
In iulie 2011, urmeaza sa nasc din nou. In aceasta situatie pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?
Mentionez ca, in aceasta perioada, nu am avut carte de munca.
Revin cu problema mea. Din 28 noiembrie 2010 nu mi se mai acorda indemnizatie pt crestere copil, intrucat acesta a implinit 2 ani (mentionez ca am beneficiat de indemnizatie pe baza diplomei de licenta). Acum, urmeaza sa nasc al 2-lea copil in iulie 2011 si, pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie m-am angajat incepand cu 5 decembrie 2010. In art. 4 al OUG 111/2010 se precizeaza:
"(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6)."
Nu inteleg: daca m-am angajat de pe 5 decembrie beneficiez de indemnizatie? Intreb aceasta pt ca la alin 1 se spune: "solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga."(din care eu inteleg existenta unei continuitati intre primirea indemnizatiei pt cresterea primului copil si angajare), iar la alin 2 :"prin fractiune de luna se intelege........ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6)."
Avand in vedere ca ma incadrez la alin 5. al art 2 (am primit indemnizatie pe baza unei diplome), alineat despre care in art. 4 apare precizarea "luna intreaga", in acest caz perioada "lipsa" 29 noiembrie-4 decembrie ma poate da inapoi de la primirea acestei indemnizatii pt al 2-lea copil? In alin 2 al art 4 apare "fractiunea de luna". Sunt nelamurita.
A doua intrebare se refera la art. 4 alin 3:
"Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2)." Ce constituie aceasta exceptie? Poate fi, de exemplu, in cazul meu o angajare de pe 27 decembrie(sa zic) si aceasta sa fie fractiune de luna?
1. Simplu: fractiunile de luna sunt considerate luni intregi in care ati obtinut venituri sau ati fost in perioade asimilate, daca aceste fractiuni reprezinta cel putin jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii.
2. Prin exceptie se admite ca de 3 ori aceste fractiuni de luna sa fie mai mici decat jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii. Aceasta fractiune poate fi si de numai o zi.
3. In cazul dvs. veti beneficia de indemnizatie de CCC2.