avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Prezint urmatoarea situatie:

In 2008 am terminat facultatea cu sustinerea examenului de licenta in luna septembrie. In luna noiembrie 2008 am nascut si, pe baza diplomei de studii am beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, timp de 2 ani (respectiv noiembrie 2010).
In iulie 2011, urmeaza sa nasc din nou. In aceasta situatie pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?
Mentionez ca, in aceasta perioada, nu am avut carte de munca.

Astept raspuns si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elena2011 , utilizator 19:00, 24 Ianuarie 2011
tudorvaleriu a scris:

3. V-am mai spus si in raspunul anterior ca puteti incheia CIM si cu luna decembrie deoarece in cele 12 luni sunt luate in calcul si fractiuni de luna.

Multumesc mult de raspuns. Referitor la acest punct, intrebarea mea viza in primul rand aspectul legal, avand in vedere ca suntem in luna ianuare. Deci....este ok sa inchei CIM retroactiv pentru luna decembrie (fie si pentru cateva zile)?

Cu deosebita stima.
1. Se poate incheia CIM si incepand cu luna decembrie 2010 dar asta numai cu acordul angajatorului care trebuie sa plateasca niste amenzi contraventionale la ITM.
2. Angajatorul sa vorbeasca la ITM sa-l invete cum sa procedeze si sa scape mai ieftin.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.
tudorvaleriu a scris:

1. Se poate incheia CIM si incepand cu luna decembrie 2010 dar asta numai cu acordul angajatorului care trebuie sa plateasca niste amenzi contraventionale la ITM.
2. Angajatorul sa vorbeasca la ITM sa-l invete cum sa procedeze si sa scape mai ieftin

"Incepand cu 1 ianuarie 2011 nu se vor mai depune la inspectoratele teritoriale de munca actele privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca. Aceste urmeaza a fi inregistrate in format electronic in registrul general de evidenta a salariatilor, in conformitate cu prevederile legale aflate in vigoare."
In acest sens daca angajatorul imi incheie CIM retroactiv( cu luna decembrie) se mai adreseaza ITM? Am citit ca: "la ITM se vor depune doar dovezile achitarii platii contributiilor lunare(respectiv pana la 25 ian 2011 pt luna decembrie)."

O a doua nelamurire pe care o am:

In septembrie 2006 am incheiat CIM. In septembrie/ octombrie 2007 acest CIM a fost inchis. Acum in vederea redeschiderii CIM (dar in format electronic) ce se intampla cu cel vechi avand in vedere ca a fost inchis? Stiam ca la angajare se depune o declaratie pe propria raspundere ca nu ai mai avut CIM, ori eu am avut dar este inchis. Se pierde acesta? In afara de stabilirea unei vechimi in campul muncii ma mai poate ajuta la ceva?
PS. Primul CIM a fost incheiat in Bucuresti. Acum, daca as reusi, ma angajez in provincie. Se face transfer al CIM?

Multe multumiri pt timpul acordat.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
elena2011, utilizator
1. Se poate dar dupa ce plateste la ITM o amenda pentru intarziere in inregistrarea CIM (de aceea am zis sa vorbeasca la ITM, poate scapa numai cu o sanctiune nepecuniara).
2. Nu inteleg ce vreti sa spuneti la a doua nelamurire (v-ati bagat pe un domeniu pe care nu il cunoasteti si nici nu e nevoie, asta este problema angajatorului):
- nu se cere nici o declaratie ca nu ai avut CIM (nu are baza legala);
- nu aveti dvs. tangenta, ca salariat cu Revisal, cu incheierea sau incetarea unui CIM;
- nu se pierde nimic, angajatorul intocmeste lunar declaratia nominala pe care o depune la Pensii, Sanatate si Somaj unde sunteti luata in evidenta.

Alte discuții în legătură

ai dreptul la indemnizatie crestere copil cu fractiune de luna de 3 zile in perioada asimilata indemnizatie de crestere copil? IlinaParvu IlinaParvu Buna ziua, Sunt intr-o situatie dificila si nu stiu daca am dreptul la indemnizatie de crestere copil pentru cel de-al doilea copil in cazul in care in 4 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil swetangelus swetangelus Buna ziua As avea o intrebare la dumneavoastra legata de modificarea oug 111/2010.(reactualizata pe 2013) Urmeaza sa nasc in luna noiembrie(dupa calcule pe ... (vezi toată discuția)
Perioada indemnizatie crestere copil Ralucapanait13 Ralucapanait13 Buna ziua, sunt insarcinata cu data estimata a nasterii 11.11.2015. Am inceput sa lucrez in 27.12.2014. Voi beneficia de indemnizatie crestere copil? Se ... (vezi toată discuția)