avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Problema plata contributie CASS pentru o PFA radiata ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Problema plata contributie CASS pentru o PFA radiata de la ORC

Sotia a primit in data de 29.12.2010 o somatie de la CJAS impreuna cu "un titlu executor" pentru plata unei sume de 2400 lei, reprezentand contributie CASS pentru perioada 2005-2009 cand, pensionara legal fiind, a incercat o activitate independenta pe PFA. Cum activitatea nu s-a putut face(cu toate eforturile depuse) acest PFA s-a inchis si radiat in decembrie 2008 cand de la Administratia financiara am primit a adresa ca nu avem datorii si s-a facut radierea la Registrul Comertului.
Este posibil ca, dupa 6 ani sa vii sa ceri contributii CASS de la o structura care nu mai exista(radiata) cand nu ai adus la cunostinta semestrial, anual, la 2 ani ... ca sunt datorii de plata(daca sunt?); mai cunoasteti asemenea situatii?
Rog raspuns.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:40, 5 Ianuarie 2011
Este posibil, aceste datorii se prescriu dupa 5 ani; termenul de 5 ani curge incepand cu data1 ianuarie a anului urmator. Spre exemplu datoriile din 2005 se prescriu la in 1 ianuarie 2011. Somatia a fost emisa inainte de incheierea termenului de prescriptie, deci toate datoriile trebuie platite. O alta varianta ar f contestarea in justitie a acestor creante insa sansele de reusita sunt aproape de 0.

Faptul ca PFA este radiata nu are nici o relevanta. Patrimoniul unui PFA se completeaza cu patrimoniul titularului.

Normal ca mai exista asemenea situatii. Functionarii de la aceste institutii au fost loviti de un val de zel si au trimis mii de somatii similare.

Verificati totusi daca acele datorii corespund veniturilor obtinute de dvs si daca penalitatile sunt calculate corect.
In completarea textului intrebarii mele, mentionez ca in perioada 2005-2009 nu au fost venituri la PFA, elemente evidentiate si in declaratiile depuse la Administratia finantelor publice din cadrul DGFP, motiv care a condus la radierea acesteia de la ORC. Mentionez ca sotia era(este) pensionara, cu pensie in cuantum de 250-800 lei in perioada 2005-2009. Conform art.257 alin.b din Legea 95/2006 de care se face vorbire in somatie si in "titlul executoriu" rezulta ca contributia la CASS se calculeaza si datoreaza in conditiile existentei unor venituri. Cum acestea nu au fost consider ca nu datoram contributii de CASS si de aceea administratia financiara ne-a dat dreptul la radierea PFA ca nu avem datorii la stat.
Astept si opinia dvs.
Multumesc.
In primul rand administratia financiara v-a dat certificat fiscal cum ca nu aveti datorii la stat, insa aceste datorii se refera la impozitul pe venit !!! Ea nu are nici competenta si nici posibilitatea sa stie ce alte datorii mai aveti la alte institutii( casa se pensii, de sanatate, etc).

Conform art 257 al b din legea 95/2006 CASS se datoreaza si in lipsa existentei veniturilor, daca venitul din activitati independente este singurul obtinut.

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;


Totusi sotia dumneavoastra a fost pensionara, si chiar daca a avut o pensie mai mica decat limita supusa impozitului pe venit. totusi .. art 259 al3, din aceeasi lege spunea

(3) Începând cu 1 ianuarie 2007 contribuţia pentru veniturile din pensii se datorează şi se calculează potrivit alin. (2), precum şi asupra sumei neimpozabile din pensii prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Contribuţia calculată asupra sumei neimpozabile din pensii se suportă de bugetul de stat.

Deci contributia la sanatate s-a calculat si pentru pensia sotiei dumneavoastra, deci contributia pentru veniturile ca pfa trebuia calculata exclusiv la veniturile obtinute (cel putin de la 1 ian 2007).

In concluzie, dupa parerea mea, contributia pentru veniturile obtinute ca pfa ar fi trebuit sa fie calculata exclusiv la veniturile obtinute, cu exceptia intervalului curs de la data intrarii in vigoare a legii 95/2006 - 1 mai 2006 pana la 1 ianuarie 2007, perioada in care aceasta contributia ar putea fi majorata la contributia aplicata la salariul minim pe economie.

Oricum ar fi faceti contestatie pentru ca aveti castig de cauza.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass platit de pfa petrescu alina petrescu alina prietenul meu este pfa-taxi impozitat la norma de venit. Nu a platit cass de mult timp.Prin OUG 58/2010 va fi obligat sa plateasca din urma? Daca da pentru ce ... (vezi toată discuția)
C.a.s retroactiv lazarica18 lazarica18 Daca o persoana are PFA de multi ani si este pensionata la limita de varsta, daca nu a fost instiintata , ca trebuie sa plateasca CAS, este obligata sa ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)