avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata


Rog frumos pe cineva care ma poate ajuta c-un raspuns referitor la varsta de pensionare.
Art.62-(1) Pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare ,persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

Iata problema mea : Sunt nascuta in iulie 1957,am intrat in campul muncii la varsta de 20 de ani,pana in prezent am 33 ani si 4 luni cotizatie ,(vechime in munca)varsta de 53 de ani si 5 luni .
As dori sa stiu daca la varsta de 58 de ani si 10 luni pot iesi la pensie fara penalizare, dupa noua grila din lege de pensionare sau poate mai inainte?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:13, 22 Ianuarie 2011
0,75% pe fiecare luna de anticipare.
Dl Carp, multumesc pt raspuns.
As dori sa va mai intreb ceva: Pensia anticipata se penalizeaza?
La pensia anticipata nu se aplica nici o penalizare.Este afectata doar de faptul ca in calculul ei nu intra stagiul asimilat(daca exista).
Dl Carp, va multumesc pt raspunsul dat si imi permit sa va mai pun o intrebare: reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluare se aplica si in cazul pensionarii pentru limita de varsta? Am inteles ca s-ar aplica numai in cazul pensiei anticipate partiale.
Parerea mea este ca 2 ani din cei de anticipare partiala sunt fara penalizare.Cei 2 ani de reducere apar doar la capitolul pensie anticipata partial si nu si la cel de pensie la limita de varsta.Aici ar trebui ca interpretarea sa fie facuta de juristi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie varsta de pensie anticipata, pentru o femeie nascuta in 26 mai i957 ce are o vechime de 35 ani si 8 luni din care 10 lucrat in grupa a II (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata birta birta sant nascuta in 25 oct 1955 peste 35 ani vechime din care 8 ani grupa II , cand pot iesi la pensie anticipata si daca este si penalizare. (vezi toată discuția)