avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Sunt pe punctul de a-mi pierde casa!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Sunt pe punctul de a-mi pierde casa!

Va rog frumos sa-mi dati un sfat.
Sotul meu a incheiat un contract de ipoteca cu CEC-ul in calitate de garant ipotecar. Specific ca imobilul dat in garantie este in proprietatea lui exclusiva (mostenire). Ipoteca a fost inscrisa pentru 350.000 lei in vederea garantarii creditului in valoare de 500.000 acordat unei terte persoane (la vreamea aceea un partener de afaceri apropiat). Imobilul e evaluat in contract cu 363.300 lei.
In prezent persoana care a luat creditul se afla in imposibilitate de plata (a amanat o perioada plata creditului). in contractul de ipoteca incheiat de sotul meu se specifica ca in caz de neachitare CEC-ul se va putea indestula cu sumele obtinute prin executarea silita a bunului. Aceasta este situatia.
Ceea ce as dori eu sa stiu este daca voi fi instiintata in vreun fel pentru neplata ratelor sau daca am dreptul de a le plati in cazul in care persoana in cauza nu le mai achita. As vrea sa stiu si daca am dreptul sa ma insttintez de situatia platilor la CEC sau este o informatie confidentiala.
Pot sa atac cumva acest contract (eu sau sotul meu) sau as putea da cumva in judecata persoana care a primit creditul si acum nu mai plateste?
Multumesc mult pentru orice raspuns!
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 14:29, 7 Ianuarie 2011
Of... o situatie extrem de dificila. Banca nu obisnuieste sa instiinteze si nici sa va lase sa preluati ratele restante sau scandente. Cel mai probabil declara creditul scadent anticipat si va pune in executare - intai pe creditor si apoi pe garant. Este o procedura lesnicioasa ce poate dura si 2 ani. Veti sti cand sunteti in primejdie cand veti primi o somatie de plata prin executorul bancar. Mult succes.

Nu stiu daca politica CEC este de a va comunica, de regula bancile sunt tacute. Nu puteti ataca contractul de credit. Nu va priveste. Problema a fost ca ati acceptat garantia imobiliara. Aveti posibilitatea (in cel mai sumbru caz) de a contesta executarea, insa, in final, tot acolo ajungeti daca creditorul nu plateste, fie platiti pt el, fie va executa banca.

Impotriva creditorului pe care l-ati garantat exista actiune in instanta, dar, desi veti castiga exista riscul sa nu aveti cum sa va recuperati datoria.

Oricum, situatia este delicata. Multa bafta.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
Av. Alina VEZUREANU, Avocat
la banca ati facut o cerere scrisa in acest sens?
Inteleg ca sotul dvs.a girat cu acest imobil pentru imprumutul facut de o terta persoana .
Sigur,acest contract reprezinta titlu executoriu,iar in momentul in care va incepe executarea silita ,sotul dvs.-si nu dvs,pentru ca nu aveti calitate procesuala-poate sa promoveze contestatie la executare.Dar....imobilul in cauza reprezinta bun propriu al sotului dvs.deoarece provine din mostenire,acesta fiind girat.
In mod cert,sotul dvs.va fi somat sa achite debitul restant prin somatie scrisa.
Sotul dvs.se poate interesa la CEC de situatia actuala a acestui credit.
Din moment ce sotul a semnat ca girant,nu aveti sanse reale de a -l actiona in judecata pe cel care a facut imprumutul.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
Sotul meu a mers personal la o filiala dar functionara a refuzat sa dicute situatia. Cerere scrisa nu am facut. Cum pot proceda?

As dori sa-mi explicati ce inseamna contestatia la executare.
Contestatia la executare este actiunea civila pe care ,in speta data,sotul dvs.este indreptatit sa o promoveze impotriva actelor intocmite de executorul judecatoresc.
Aceasta poate fi depusa dupa ce incepe executarea silita.
Nu vreau sa va supar,dar nu prea vad o finalitate buna pt.sotul dvs.
Sotul sa mearga personal sa discute cu reprezentantii bancii,sa faca cerere scrisa,sa insiste.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita girant tinaa tinaa buna ziua. va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns cat mai urgent. eu sunt girant pt fostul sot la un credit de nevoie personale fara garantii. fostul sot ... (vezi toată discuția)
Executare silita pornita impotriva altei persoane decat debitorul real Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie cu ipoteca. Debitor SC X SRL. Inainte de inceperea executarii silite creditorul este de acord printr-o Declaratie ... (vezi toată discuția)
Am girat un credit al unei firme Mioara m Mioara m Buna ziua , Am girat un credit pentru o firma , in ianuarie 2009 . Persoana juridica si-a achitat creditul si dobanda restanta conform graficului de ... (vezi toată discuția)