avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am girat un credit al unei firme
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am girat un credit al unei firme

Buna ziua ,
Am girat un credit pentru o firma , in ianuarie 2009 . Persoana juridica si-a achitat creditul si dobanda restanta conform graficului de rambursare , cu toate aceastea la eliberarea extraselor de cont lunare apareau sume in afara graficului : "dobanzi penalizatoare restante " , "speze restante " , "penalizari restante" , "comisioane de eliberare extras de cont" etc , toate acestea aparand pe parcurs si nefiind informata de existenta lor . Astazi am primit somatie , in calitate de garant ipotecar , privind datoriile restante fata de banca : credit, dobanda , penalitati . Agentul economic se prezinta lunar cu suma conform graficului si nu a fost niciodata instiintat de sume restante , de sume suplimentare . De ce nu i s-a spus nimic , de ce nu a fost persoana juridica somata mai intai si de ce s-a ajuns cu somatia la mine , pentru o suma nejustificata ?
Ce se poate face in situatia de fata ? Inteleg ca persoana juridica nu se poate adresa nici OPC-lui . Pot eu intenta un proces bancii ?
Cel mai recent răspuns: burebista , utilizator 16:14, 10 Mai 2009
indirect. eu cred ca ar trebui sa dati in judecata firma, care la randu-i sa cheme in judecata, in acelasi proces banca
eu consider ca trebuie sa faceti opozitie la executare, pe fond chemati ca parte si societatea care poate proba cele sustinute de dumneavoastra

contestatia la executare se depune la judecatoria din raza in care aveti domiciliul in termen de 15 de la primirea somatiei!!! grija mare sa nu depasiti termenul- repunerea in termen e cu bataie de cap!!
1. este normal ca, daca a ajuns la intarzieri cu plata creditului si a dobanzii, sa se aplice o dobanda penalizatoare, care nu exista in grafic ( nimeni cu poate prevedea cu cate zile va intarzia la plata in luna X imprumutatul Y, ca sa-i calculeze anticipat dobanda penalizatoare...). Dobanda penalizatoare o vedeti in contractul de credit insa, unde se specifica in mod cert ca in caz de intarziere cu x zile, se aplica un procent penalizator de N% in plus fata de dobanda normala.
2.Ce fel de somatie ati primit? O instiintare simpla, sau o somatie de la executorul bancar?
3.Ce alti garanti existau la acel credit? Mai sunt si alte ipoteci, alte gajuri sau garantii personale pentru creditul pe care l-ati garantat dvs.?
4. Ce fel de contract de ipoteca ati semnat, ce clauze contine? Scrie in el ca ati renuntat la beneficiul de diviziune si de discutiune? daca nu scrie, atunci in cadrul executarii silite puteti cere discutiunea - adica sa fie executata cu prioritate imprumutata, si nu dvs., iar pentru diferenta puteti invoca diviziunea daca sunt mai multi garanti, astfel incat sa se imparta debitul intre toti garantii, si fiecare sa raspunda pentru fractiunea lui.
5. Recititi punctul 1 si studiati atent contractul de credit, nicio banca nu se apuca aiurea de executat sume nedatorate. Cat priveste comisionul de eliberare extras de cont:))nu vad nimic neobisnuit, toate bancile comisioneaza aceasta operatie.
6. Verificati daca nu cumva firma imprumutata este in insolventa, caz in care banca nu o mai poate executa silit individual, ci trebuie sa se inscrie pe tabloul de creante al debitoarei si sa astepte realizarea colectiva a creantelor in cadrul procedurii de insolventa. In schimb va poate executa pe dvs. si pe toti ceilalti garanti.
7.In cazul in care veti fi executata silit pentru datoria firmei, aveti drept de regres impotriva acesteia pentru suma platita - fie din vanzarea imobilului ipotecat, fie din sursele dvs. proprii pentru a impiedica vanzarea imobilului dvs. In orice caz, in cadrul executarii silite.
8. Deocamdata nu aveti temei sa dati in judecata firma imprumutata - veti putea sa faceti acest lucru in conditiile de la pct. 7. In acest moment sunteti garantul firmei si este normal sa raspundeti pentru datoria ei - doar acesta este motivul pentru care ati semnat contractul de ipoteca - banuiesc ca ati inteles ceea ce semnati si ca nu v-a fortat nimeni.
9. In cazul in care somatia primita este de la executorul bancar si deci este o somatie de executare, angajati-va un avocat priceput la drept executional si bancar si contestati, daca credeti ca aveti dreptate. Puteti in cadrul executarii sa contestati intinderea creantei - dar recititi pct. 1 - daca au fost intarzieri la plata, automat s-a aplicat si procentul penalizator de dobanda. Sumele din graficul de rambursare se aplica numai daca sunt achitate la timp datoriile catre banca. Poate ca este mai bine sa insistati personal la banca sa vi se explice modul de calcul al sumelor care vi se pretind acum, raportat la prevederile contractuale. In acest demers, este mai bine sa va insoteasca un contabil, care sa poata urmari explicatiile si calculele celor de la banca. Daca ajungeti la concluzia ca sumele sunt corecte, nu vad sensul unui proces - contestatie la executare. Ati cheltui banii degeaba.
Va multumesc mult pentru raspunsuri !
Ati putea face o notificare catre autorul somatiei, prin care sa-i amintiti acestuia prevederile art. 1662 C.Civ.,( am citit somatie - consider ca este vorba despre o somatie de plata din partea bancii..-, deci inteleg ca nu sa declansat procedura de executare) si daca nu sunteti solidar prin contract cu debitorul, ar putea fi invocat beneficiul discutiunii ( daca n-ati renuntat la el. tot prin contract )




P.S. Am citit, acum, in intregime raspunsul dat mai sus de Diana Persa....
Mea culpa pentru comentariul intarziat si superfluu.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2009
burebista, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita garant ipotecar stoicamir stoicamir Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, ... (vezi toată discuția)
Somatie de neplata pentru garant firilacroco firilacroco Buna ziua. As dori sa va adresez o intrebare pornind de la urmatorul caz: Tatal meu este garant intr-un contract de credit ipotecar pentru fratele meu. El a ... (vezi toată discuția)
Executare silita dupa anulare clauza popescu-sorin popescu-sorin In conditiile in care prin sentinta definitiva si irevocabila a fost anulata clauza din contractul de credit privind renuntarea la beneficiile de discutiune si ... (vezi toată discuția)