eu consider ca trebuie sa faceti opozitie la executare, pe fond chemati ca parte si societatea care poate proba cele sustinute de dumneavoastra
contestatia la executare se depune la judecatoria din raza in care aveti domiciliul in termen de 15 de la primirea somatiei!!! grija mare sa nu depasiti termenul- repunerea in termen e cu bataie de cap!!
1. este normal ca, daca a ajuns la intarzieri cu plata creditului si a dobanzii, sa se aplice o dobanda penalizatoare, care nu exista in grafic ( nimeni cu poate prevedea cu cate zile va intarzia la plata in luna X imprumutatul Y, ca sa-i calculeze anticipat dobanda penalizatoare...). Dobanda penalizatoare o vedeti in contractul de credit insa, unde se specifica in mod cert ca in caz de intarziere cu x zile, se aplica un procent penalizator de N% in plus fata de dobanda normala.
2.Ce fel de somatie ati primit? O instiintare simpla, sau o somatie de la executorul bancar?
3.Ce alti garanti existau la acel credit? Mai sunt si alte ipoteci, alte gajuri sau garantii personale pentru creditul pe care l-ati garantat dvs.?
4. Ce fel de contract de ipoteca ati semnat, ce clauze contine? Scrie in el ca ati renuntat la beneficiul de diviziune si de discutiune? daca nu scrie, atunci in cadrul executarii silite puteti cere discutiunea - adica sa fie executata cu prioritate imprumutata, si nu dvs., iar pentru diferenta puteti invoca diviziunea daca sunt mai multi garanti, astfel incat sa se imparta debitul intre toti garantii, si fiecare sa raspunda pentru fractiunea lui.
5. Recititi punctul 1 si studiati atent contractul de credit, nicio banca nu se apuca aiurea de executat sume nedatorate. Cat priveste comisionul de eliberare extras de cont:))nu vad nimic neobisnuit, toate bancile comisioneaza aceasta operatie.
6. Verificati daca nu cumva firma imprumutata este in insolventa, caz in care banca nu o mai poate executa silit individual, ci trebuie sa se inscrie pe tabloul de creante al debitoarei si sa astepte realizarea colectiva a creantelor in cadrul procedurii de insolventa. In schimb va poate executa pe dvs. si pe toti ceilalti garanti.
7.In cazul in care veti fi executata silit pentru datoria firmei, aveti drept de regres impotriva acesteia pentru suma platita - fie din vanzarea imobilului ipotecat, fie din sursele dvs. proprii pentru a impiedica vanzarea imobilului dvs. In orice caz, in cadrul executarii silite.
8. Deocamdata nu aveti temei sa dati in judecata firma imprumutata - veti putea sa faceti acest lucru in conditiile de la pct. 7. In acest moment sunteti garantul firmei si este normal sa raspundeti pentru datoria ei - doar acesta este motivul pentru care ati semnat contractul de ipoteca - banuiesc ca ati inteles ceea ce semnati si ca nu v-a fortat nimeni.
9. In cazul in care somatia primita este de la executorul bancar si deci este o somatie de executare, angajati-va un avocat priceput la drept executional si bancar si contestati, daca credeti ca aveti dreptate. Puteti in cadrul executarii sa contestati intinderea creantei - dar recititi pct. 1 - daca au fost intarzieri la plata, automat s-a aplicat si procentul penalizator de dobanda. Sumele din graficul de rambursare se aplica numai daca sunt achitate la timp datoriile catre banca. Poate ca este mai bine sa insistati personal la banca sa vi se explice modul de calcul al sumelor care vi se pretind acum, raportat la prevederile contractuale. In acest demers, este mai bine sa va insoteasca un contabil, care sa poata urmari explicatiile si calculele celor de la banca. Daca ajungeti la concluzia ca sumele sunt corecte, nu vad sensul unui proces - contestatie la executare. Ati cheltui banii degeaba.
Ati putea face o notificare catre autorul somatiei, prin care sa-i amintiti acestuia prevederile art. 1662 C.Civ.,( am citit somatie - consider ca este vorba despre o somatie de plata din partea bancii..-, deci inteleg ca nu sa declansat procedura de executare) si daca nu sunteti solidar prin contract cu debitorul, ar putea fi invocat beneficiul discutiunii ( daca n-ati renuntat la el. tot prin contract )
P.S. Am citit, acum, in intregime raspunsul dat mai sus de Diana Persa....
Mea culpa pentru comentariul intarziat si superfluu.