avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort_Contestare paternitate_Schimbare de nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort_Contestare paternitate_Schimbare de nume

Am pe rol doua procese. Unul de contestare a paternitatii copilului minor, conceput in afara casatoriei, dar pe care l-am recunoscut, din eroare si fiind indus in eroare de sotie, intr-un proces prin care i-am dat numele meu copilului si un altul, de divort! Copilul l-am recunoscut la un an dupa ca s-a nascut si pe primul lui certificat de nastere era trecut doar numele mamei, deoarece tatal era declarat ca fiind necunoscut! Procesul de contestare a recunoasterii a paternitatii este pe sfarsite si va arata, in mod cert, ca nu este copilul meu iar in ceea ce priveste procesul de divort urmeaza sa am primul termen. M-am inteles cu sotia sa divortez la intelegere, de comun acord. Dupa divortul de primul sot, aceasta a pastrat numele acestuia si copilul a luat numele acestuia, desi a fost conceput cu un alt barbat, dupa divortul de acesta! Ca urmare a procesului de paternitate, cred ca, copilul va reveni la numele anterior.Precizez ca nu am cerut in procesul de contestare a paternitatii schimbarea numelui copilului! Acum, in acordul comun de divort, sotia, cat o mai fi, vrea sa revina la numele ei de fata, dar nu stie cum sa procedeze, pentru ca si copilul sa poarte numele ei de fata! Ma repet, numele tatalui este necunoscut si pe primul certificat de nastere a copilului figureaza doar numele mamei, dar cu numele de familie a primului ei sot, pe care si l-a pastrat dupa divort! Ma puteti ajuta?! Cum trebuie procedat pentru ca, copilul sa poarte si el numele de fata al mamei, desi ma indoiesc ca este posibil, deoarece trebuie sa stiu ce sa cer in acordul de divort, pentru ca sotia vrea sa aiba acelasi nume de familie, ca si cu cel al copilului?!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:53, 5 Ianuarie 2011
Nu scrie nicaieri ca copilul trebuie sa ia numele tatalui... depinde cum va intelegeti.
Actiunea ce are ca obiect contestarea paternitatii este una imprescriptibila, poate fi exercitata oricand, de catre orice persoana care justifica un interes.

Asadar, daca apreciati ca filiatia fata de tata nu corespunde adevarului , va puteti adresa instantei de judecata.In vederea stabilirii paternitatii unui copil din afara casatoriei, pentru a releva perioada conceptiei, vor fi administrate proba testimoniala, cea a inscrisurilor, interogatoriului , si, in caz ca se impune, instanta de judecata poate dispune efectuarea unei expertize serologice ,la INML -Bucuresti.

Odata ce vor fi stabilite noi raporturi de familie, constandu-va ca nu dumneavoastra sunteti tatal copilului, nu veti mai avea nicio obligatie fata de acesta ( amintesc ca ma refer la plata pensiei de intretinere si la purtarea de catre acesta a numelui dumneavoastra ).

Cu acordul dumneavoastra, numele poate fi pastrat .

sotia poate cere sa ramana cu numele de fata dupa divort.
odata contestata paternitatea si terminat procesul, copilul va ramane fara tata pe certificat (in final). apoi mama poate schimba numele copilului pe cale administrativa ,nu va avea nevoie de acordul tatalui , ca nu exista . va schimba, ce-i drept, cam multe certificate de nastere... apoi daca apare si tatal sa-l recunoasca... iar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitati Gainariu Ionela Gainariu Ionela Buna seara!Am fost in proces tagada paternitati am schimbat certificatul copilului dar in rubrica mamei a ramas numele fostului meu sot,as dori in rubrica ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Problema paternitatii Rzaretcha Rzaretcha Buna ziua! Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla ... (vezi toată discuția)