avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... De cand se plateste pensia alimentara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

De cand se plateste pensia alimentara?

Buna seara si La Multi Ani

Sunt in divort cu sotia mea, avem un copil si as vrea sa stiu de cand se plateste pensia alimentara pentru copil. Ea poate sa ceara aceasta pensie alimentara si pe durata procesului (adica sa ii platesc de pe acum) sau numai dupa ce obtine hotararea instantei in ceea ce priveste custodia copilului? Multumesc!
O sa incepeti sa platiti din momentul ramanerii definite a hotararii, insa veti fi obligat sa platiti retroactiv pana in mom inregistrarii actiunii!
Va plati de la data pronuntarii sentintei in baza ordonantei de poprire ce va fi comunicata de catre instanta in data pronuntarii, daca pensia va fi stabilita in functie de venitul realizat.
Sectiunea a V-a Executarea vremelnica
Art. 278
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale;
Instanta poate dispune astfel obligarea la plata pensiei fie de la data introducerii actiunii fie de la data pronuntarii dupa cum am explicat mai sus.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E bine sa trimit bani prin posta pentru copil chiar daca divortul nu a fost pronuntat? cristibox cristibox atat eu cat si sotia am introdus actiune de divort.Pana se stabileste pensia alimentara,prin hotarare definitiva este bine sa trimit bani prin posta pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara danielf2008 danielf2008 Am intentat o actiune in instanta pentru stabilirea pensiei alimentare in procent de 25% din venituri si nu in suma fixa asa cum instanta de judecata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita alinaralu alinaralu Buna Ziua, Am si eu o problema si as vrea daca se poate sa imi dati si mie un sfat In martie 2007 am avut prima infatisare pentru divort cu un minor la ... (vezi toată discuția)