Am incercat sa fac un rezumat la contributiile din 2011 conform cod fiscal
Va rog sa ma "contraziceti" caci ordonanata ii tare incurcata.
Va multumesc
ANGAJAT
1. CAS = venit+concedieri colective + Sal.mediu brut * 35% * zile boala (anjator+FNUASS) / nr.zile luna se plafoneaza la 5 * Salar mediu
7. CASS = venit+profit salariati+concedieri colect +Sal.mediu brut * 35% * zile boala (anjator+FNUASS) / nr.zile luna se plafoneaza la 5 * Salar mediu
16.Somaj = venit+concedieri col + suma boala platita de angajator + suma accidente platita de angajator se plafoneaza la 5 * Salar mediu
ANGAJATOR
5 CAS = venit+prime neimpozitate (8 martie...)+concedieri col.+ Sal.mediu brut * 35% * zile boala (anjator+FNUASS) / nr.zile luna plafonare nr.angajati*5*sal mediu
6. FAAMBP= venit+prime neimpoz.+concedieri col.+sal.minim* zile boala (anjator+FNUASS) / nr.zile luna plafonare nr.angajati*5*sal mediu
13. CASS = venit+profit salariati+prime neimpoz.+concedcieri col + boala platita de angajator+accident platit de angajator plafonare nr.angajati*5*sal mediu
9. CASS pe accident suportat de angajator = suma accident platit de angajator
24. CASS pe accident suportat de FAAMBP ' suma accident supottat din FAAMBP
15. Concedii medicale' venit*profit salariati*prime neimpoz.+concedieri col.+suma boala angajator+suma accident suportat de angajator+suma accident suportat dim FAAMBP plafonat la nr.asig.*12*salar minim
17. Somaj = venit+prime neimpoz.+concedieri colec.+.+suma boala angajator+suma accident suportat de angajator plafonat la 5* salar mediu
18. Fond garantare=venit+profit+prime neimpoz.+concedieri colec.+.+suma boala angajator+suma accident suportat de angajator plafonat la 5* salar mediu
Obs Venit = cistig salarial fara nici o boala (FNUASS, FAAMBP)
Salariu mediu brut = cel care este utilizat la bug.asig.sociale == 2022 ron
cifra din fata contributiei ii din nomenclator creante fiscale
din TITLUL IX din codul fiscal care reglementeaza contributiile sociale (care sunt definite la art.2 alin .2) am tras concluzia ca toate contributiile sunt adunate aici in codul fiscal, poate gresesc dar stiu un lucru declaratia 112 se va valida dupa normele din codul fiscal.
La art 296^18 sunt cotele pe care le ati scris d-voatra, care sunt "ultimele" caci data publicarii este 30.12.2010, dar nu astea sunt esentiale dupa parerea mea , este esentiala la ce se aplica cotele.
Poate pe d-voastra nu va intereseaza premiile neimpozabile, dar nu cred ca nu veti avea un concediu medical platit si de angajator si de FNUASS , si nu va doresc sa intilniti un accident de munca care ii platit si de angajator si de FAAMBP.
Aici se incurca treburile.
D-voastra ati citat numai 296^4, dar daca parcurgeti pina la 296^18 vezi observa si baza de calcul pt. angajator (art296^3 lit e) si o sa mai observatii si ca s-a schimbat baza de calcul pe perioada concediului medical care inainte era la salar minim *zile boala/nr.din luna, acum este salar brut*35% * zile boala/zile din luna.
Sper ca nu vreti sa sustineti ca calculul din legile de pensii, somaj , au ramas in vigoare. Faceti d-voastra declaratia dupa vechile baze de calcul si o sa aveti surprize.
Sunt informatican si "fac" salarii din 1980. Am deschis discutia fiindca in "romana" din ordonata nu m-am descurcat si doream sa am opinii pertinente la modul de calcul a bazelor contributilor sociale conform codului fiscal.
Va multumesc
Da asa e...baza o constituie 35% din sal. mediu brut adica din 2022 corespunzator numarului de zile de concediu medical.
Eu am o alta nedumerire....in acesta ordonanta 117/2010 se specifica ca se plafoneaza baza de calcul pentru contributiile aferente anului 2011....intrebarea mea este daca are mai multe contracte de munca in sensul ca pe langa functia de baza exista cantracte pe POSDRU ....atunci se plafoneaza la 5 salarii x 2022 = 10110 la functia de baza, sau si pe sumele de la POSDRU?:(
Nu stiu sa va dau un raspuns. Poate ar trebui sa aduceti de pe anaf.ro PDF inteligent si sa faceti teste. Eu asa voi proceda ca sa-mi dau seama cum se calculeaza baza contributiilor. Ieri am fost la un instructaj la finante si mi-au dat dreptate cu "romana" din ordonanta. Atit mi-au putut spune, dupa parerea mea personala baza se calculeaza asa .... nu este un punct oficial.
"Venit = cistig salarial fara nici o boala (FNUASS, FAAMBP)" ???
Venit = ... + venituri din salarii cf. C.F. art.55(1), unde scrie ca si indemnizatiile pentru concedii medicale sunt incluse.
Art. 55: Definirea veniturilor din salarii
(1)Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani si/sau în natura obtinute de o persoana
fizica ce desfasoara o activitate în baza unui contract individual de munca sau a unui statut special
prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care
ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Am scos din venit sumele platite de FNUASS si FAAMBP deoarece ele nu intra in toate formulele de calcul. Si am vrut sa "evidentez" unde intra ele.
Corect ce ati scris d-voastra.