avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime

Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru
includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la
locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
In acest caz sporul trebuie dat retroactiv de la 01.01.2007 sau de cand s-a negociat in ccm,tinand cont de ''părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare ''
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 21:23, 5 Aprilie 2008
CCM incheiat la nivel de unitate nu poate avea prevederi inferioare CCM-ului la nivel national, e o greseala ca vi s-a inregistrat un astfel de contract colectiv ale carui prevederi incalca prevederile CCM-ului la nivel national.
Asa ca e perfect legal ce va cere ITM-ul, care era in drept sa va si amendeze pentru incalcarea drepturilor salariatilor.
Totusi in CCM national nu este prevazut clar de cand trebuie acordat,este fraza cu partile contractante vor actiona in perioada urmatoare...
Este prevazut in CCMN, in legea nr.130/1996 etc.
Art.108 Prezentul contract colectiv de munca a fost semnat azi, 20.12.2006, la Bucuresti, si produce efecte incepand cu data inregistrarii lui de catre una din parti, in conditiile prevazute de art. 25 alin. (3), din Legea nr. 130/1996, republicata, si va fi adus la cunostinta salariatilor prin afisarea in unitati, in locurile convenite cu organizatiile sindicale. - adica de la data de 29.12.2006

In anul 2007, m-am angajat la societatea unde lucrez si in prezent. Cand am semnat comtractul individual de munca am observat ca nu apare sporul de vechime (precizez ca la vremea respectiva aveam peste 4 ani vechime si ma incadram in pragul minim de 5% spor). Mi s-a raspuns ca acest spor este inclus in salariu si ca aceasta este noua politica a firmei. Am semnat contractul, considerand ca totul este in ordine. in momentul in care am acumulat 5 ani vechime in campul muncii, am intrebat daca mi se va acorda procentul de 10% spor de vechime. Mi s-a raspuns ca NU si ca anexadin CCM cu plaja de sporuri e valabila pentru anjajatii vechi care beneficiaza de sporul de vechime. Mentionez ca pe fluturasul meu de salariu NU apare sporul de vechime si ceea ce m-a determinat sa-l cer a fost tocmai anexa 2 din Contractul Colectiv de Munca pe unitate.

Motivatia a fost urmatoarea:
- am semnat un contract individual de munca in care am fost de acord ca acest spor sa fie inclus in salariu
- aceasta este noua politica a firmei de 2 ani de a include sporul in salariu
- ceilalti angajati ai firmei care au semnat acest acord individual inainte ca acesta hotarare sa se ia la nivel de unitate, beneficiaza de spor de vechime (afirmatie reala, deoarece pe fluturasul lor apare sporul de vechime).
Va rog sa ma ajutati in a-mi redobandi acest spor de vechime legal (conform Codului Muncii si al Contractului Colectiv pe tara) si sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez.

Daca in c.i.m. semnat este specificat ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza, nu prea mai aveti ce face.
In art.41 alin.2 din CCMN pe anii 2007-2010 se stipuleaza ca sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.

Alte discuții în legătură

Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)