avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime

Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru
includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la
locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
In acest caz sporul trebuie dat retroactiv de la 01.01.2007 sau de cand s-a negociat in ccm,tinand cont de ''părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare ''
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 21:23, 5 Aprilie 2008
Sporul de vechime nu e obliogatoriu ?
si atunci de ce CCM La nivel national 2007 - 2010 il prevede la art.41alin. 3 lit.dprintre sporurile minime care se acorda in conditiile prezentului contract ?
Este normal sa fie cuprins in salariu, dar sa poti sa l determini deci daca sal minim e 500 si tu ai 525 atunci sporul e inclus daca ai 3 ani vechime.
CCMN in acelasi articol citat de dvs , dar la alt alineat , stipuleaza ca sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
In conditiile in care esle sunt incluse in salariul de baa, atunci nu se mai acorda.
Puteti sa-mi spuneti care sunt pasii urmatori pt a mi se acorda acest spor de vechime?

Multumesc!

Alina Anton a scris:

Multumesc pt sfaturi!
In acest caz ce trebuie sa fac?Sa inaintez o cerere celor de la Resurse Umane in care sa le cer sa-mi acorde acest spor, sau sa-mi demonstreze ca mi l-au acordat pana acum?
Anul trecut la angajare, aveam peste 4 ani in campul municii, deci, conform Contractului Colectiv ma incadram la 5%. Tot anul trecut in decembrie, am depasit acest prag implinind 5 ani in campul munci, deci avand dreptul la 10% spor. Salariul meu de la angajare nu s-a majorat. Urmeaza sa se majoreze cu 6% de la 1 aprilie, conform unei majorari colective, ca rezultat al renegocierii Contractului Individual de munca.
Astfel, ar trebuie sa primesc procentul suplimentar de 10% inca din Dec 2007. Ar trebui sa-l cer?
Raspunsul lor a fost ca am semnat CIM cu sporul inclus, deci vina este a mea, desi este a lor pt ca nu e legal.
Daca nu primesc un raspuns favorabil, care e urmatorul pas: sa ma adresez Protectiei Muncii care sa trimita un control la firma? Am inteles ca urmatorul pas in cazul in care nu mi se acorda acest procent este actionarea in justitie, o optiune mai putin potrivita tinand cont de faptul ca inca lucrez in aceasta unitate.

Multumesc
1. Faceti o cerere adresata conducerii unitatii unde lucrati si in care specificati aceste aspecte legate de sporul de vechime neacordat. Invocati in sprijinul dvs clauzele prevazute din ccm la nivel de unitate, art.8 din Legea nr.130/1996 si art.41 alin.2 din CCMN pe anii 2007-2010.
2. De asemenea, va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca in a carei circumscriptie teritoriala are sediul angajatorul.
3. Va puteti indreptata impotriva angajatorului si cu o actiune in instanta, care trebuie sa fie formulata in termen de 3 ani de zile calculati de la data nasterii dreptului la actiune.
Cind se face negocierea ccm pe unitate ?
De obicei salariul si sporurile, inclusiv sporul de vechime se actualizeaza o data pe an , cu ocazia negocierilor, daca nu se situeaza sub nivel salatiului minim pe economie.

Alte discuții în legătură

Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)