Buna ziua tuturor,
M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt consilier juridic de 7 ani si doresc sa dau examen de intrare in avocatura .Tocmai am citit modificarile legii 51/1995 aduse prin Legea 270/ 22.12. 2010. Ma intereseaza in mod special ART. 19 alin.(5) - Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine. Intrebarea mea este: fiind deja definitivata in profesie, dar fara absolvirea unui examen , ci in virtutea legii 514/ 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic avand vechimea ceruta de lege art. 12 alin 3, voi putea sustine examenul de intrare in avocatura ca avocat definitiv?, in conditiile in care, chiar daca am calitatea de consilier juridic definitiv , nu am promovat vreun examen de definitivare ? Cum interpretati voi, stimati colegi , acest articol? Exista posibilitatea ca si altii, de pe acest forum sa se confrun:Ote cu aceasta dilema.
O zi buna . :sorry:
Asa cum am mentionat anterior si eu am devenit c.j. definitiv prin efectul legii. Am primit pur si simplu o comunicare de la personal cum ca sunt incadrata pe postul de c.j. definitiv, conform legii. Cu acea hartie am fost la barou si a fost acceptata. Am discutat si cu presedintele uniunii consilierilor, care insista sa ma duc sa ma inscriu la el in uniune. I-am spus ca sunt definitiva prin efectul legii, a inteles si n-a mai insistat. Oricum, am inteles ca examenele sunt pur formale; pe ei, la uniune ii intereseaza mai mult sa-ti achiti cotizatiile si sa-si vanda robele si insignele. Deci, concluzia mea ar fi ca daca ai fost definitivat in profesie prin efectul legii, nu ai de ce sa mai sustii un examen de definitivare sau sa te inscrii in vreo uniune a consilierilor.