Buna ziua,
In perioada nov.2008-feb.2009 am realizat venituri ca PFA(venituri f mici). Din feb.2009 nu am realizat niciun venit pe PFA, trebuie sa platesc CAS si somaj pe perioada cat am realizat venit?
Daca acum am PFA dar nu realizez niciun venit, mai trebuie sa platesc ceva taxe la stat?
Multumesc
1. Cu privire la contributia de asigurari pentru pensie Legea pensiilor nr. 263/2010 (in vigoare de la 01.01.2011), la art. 14 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.
2. Cu privire la contributia de sanatate Ordinul CNAS nr. 617/2007, la art. 8 prevede:
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuţia se calculează la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună şi se achită în termenul prevăzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplică numai în situaţia în care venitul din activităţi independente este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
3. Contributia de somaj a fost obligatorie pe perioada 01.07-10.09.2010, dar, daca nu s-au realizat venituri nu se datoreaza.
Asigurari de sanatate
geomarco
O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)