avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass retroactiv,venit trimestrial
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass retroactiv,venit trimestrial

Buna seara.Sunt PFA din 2005,comert, sistem real.Am functionat 3(trei) luni pe an,iunie- august ,iulie-septembrie etc deci noua luni din an nu am obtinut nici un venit,am suspendat activitatea si tot asa din 2005 pina in 2009.Intrebarea mea este,cum imi calculeaza la cass retroactiv ? Imi pune la calcul tot anul sau numai cele 3 luni care am functionat ? Multumesc pt raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 17:45, 7 Ianuarie 2011
Problema este reglementata de art. 8 din Ordinul CNAS nr. 617/2010:
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuţia se calculează la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună şi se achită în termenul prevăzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplică numai în situaţia în care venitul din activităţi independente este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
(4) Diferenţele rămase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează majorări de întârziere.
(5) La expirarea termenului prevăzut la alin. (4), pentru sumele datorate şi rămase neachitate se vor percepe majorări de întârziere conform procedurii instituite prin Codul de procedură fiscală.
Eu nu am gasit acest ordin in Indaco. Ne puteti ajuta cu un text integral va rog?
adema a scris:

Eu nu am gasit acest ordin in Indaco. Ne puteti ajuta cu un text integral va rog?




S-a produs o greseala :este vorba de Ordinul 617 / 2007
incercati urmatorul link
[ link extern ]

cu observatia ca nu e actualizat (ca aproape toata legislatia postata acolo)
Pentru veniturile ca PFA se plateste contributia doar pe perioada de activitate, nu si pentru cea in care pfa era suspendat.
Insa mai trebuie luat in considerare si art 259 al 7:

(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Scuze, anul este 2007 (Ord 617/2007), mutumesc @grandant, prevederile postate de mine din ordinul respectiv nu au fost modificate sau abrogate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa Alex Serban Alex Serban Buna ziua, In prezent sunt student si am o intrebare legata de CAS. Am infiintat Pfa-ul in 2008 si nu am stiut pana in prezent ca trebuie sa platesc si acel ... (vezi toată discuția)
Contribuþie la fnuass GBC GBC Buna seara, As dori sa ma lămuriţi asupra câtorva aspecte privind calcularea contribuţiei la FNUASS: Din cate am înţeles, contribuţia la FNUASS se ... (vezi toată discuția)
Af pfa cipriank28 cipriank28 va rog sa ma sfatuiti intr o problema;tatal meu impreuna cu mine am avut un AF in perioada 2005-2008 ,iar in februarie 2011 a venit de la sanatate ca are de ... (vezi toată discuția)