avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contribuþie la FNUASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contribuþie la FNUASS

Buna seara,

As dori sa ma lămuriţi asupra câtorva aspecte privind calcularea contribuţiei la FNUASS:

Din cate am înţeles, contribuţia la FNUASS se plăteşte retroactiv, din 2007 cu majorările aferente. Pana în prezent nu a primit nici o înştiinţare de plata.

Tatăl meu desfăşoară activităţi independente. Pentru anii 2007, 2008 si 2009 a realizat un venituri de 2400, 3080, respectiv 3400 lei din activităţi independente, iar din data de 1.10.2008 - pana in prezent este si angajat (600 lei/luna). Conform. deciziei de impunere Nr. 13789/10.01.2011 ar trebui sa plătească o contribuţie de 894 lei şi majorări în valoare de 861.64 lei (pe perioada 03.2007-12.2009)

De ce trebuie sa plateasca valoarea contributiei raportata la salariul minim brut pe tara, pe perioada cat a fost angajat si nu doar diferenta aferenta venitului realizat, avand in vedere faptul ca venitul lunar (din salar si activitati independente) depaseste venitul minim brut naţional, iar valoarea contributiei cas aferenta salariului fiind platita de angajator?


Va mulţumesc anticipat şi sper sa ma puteţi ajuta.

Cu stima.

Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:42, 31 Ianuarie 2011

Contributiei se calculeaza pe baza salariul minim brut pe tara in cazul ca nu se mai realizeaza si alte venituri.
Aceasta prevdere este prevazuta de Ordinul CNAS nr. 617/2007, art. 8
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuţia se calculează la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună şi se achită în termenul prevăzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplică numai în situaţia în care venitul din activităţi independente este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale de sanatate p.f. Magda Xenofont Magda Xenofont Am mare nevoie de un sfat in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care au calitatea de salariat concomitent cu ... (vezi toată discuția)
Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de broker in asigurari Simona Ioana Simona Ioana Buna ziua, incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa ... (vezi toată discuția)
Impozit sanatate mihai1977 mihai1977 buna ziua, sunt persoana fizica autorizata si lucrez in domeniul informaticii. Am autorizatia din 2006 Luna trecuta am primit o instiintare de la CAS ca nu ... (vezi toată discuția)