avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Durata probatiunii versus durata pedepsei cu executare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Durata probatiunii versus durata pedepsei cu executare suspendata conditionat

Buna ziua. As vrea sa va cer o lamurire cu privirea la urmatoarea situatie de drept si de fapt.
In speta, un minor a comis o un concurs intre infractiunile din legislatia speciala de consum si trafic de stupefiante. Instanta a dispus arestarea lui preventiva pentru 2 intervale succesive a cate 29 de zile in timpul urmaririi penale, urmand ca la incheierea judecatii, sa il condamne definitiv la pedeapsa inchisorii pe o perioada de 8 luni, a carei executare a fost suspendata conditionat. Fapta fiind savarsita in timpul minoritatii, instanta nu a adaugat termenul fix (care de fapt in cazul minorilor este variabil) maxim de 2 ani la calculul termenului de incercare, ci un termen de 1 an si 10 luni rezultand astfel o durata finala si totala a suspendari (propriu-zis a termenului de incercare) de 2 ani si 6 luni.
Pana aici, nimic iesit din comun. Dar... Serviciul de probatiune il informeaza pe condamnat ca se va afla sub controlul judiciar al acestui serviciu timp de 4 ani de la pronuntarea condamnarii definitive, deci cu 1 an si 6 luni peste durata condamnarii.
Stiu ca masurile de sigurante pot fi dispuse chiar si in absenta unei condamnari definitive la o pedeapsa principala, in termenele proprii fiecarei masuri in parte, dar... Este corecta afirmatia facuta de functionarii serviciului de probatiune? Care este durata maxima legala de exercitare a controlului judiciar dincolo de limitele pedepsei aplicate? In cazul in care e corecta afirmatia serviciului, ce sanctiune legala atrage nerespectarea controlului judiciar exercitat de serviciul de probatiune, dupa considerarea ca executata a pedepsei suspendate de 2 ani si 6 luni, si pana la expirarea termenului total de 4 ani, al probatiunii?
Iar ca o chestiune marginala si conexa, condamnarea definitiva pt fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrage starea de recidiva prin urmare ea nu va fi inscrisa in cazierul judiciar al persoanei. Aceasta prevedere legala se interpreteaza in mod absolut? Inscrierea in cazierul judiciar nu opereaza deloc in niciun moment sau ea exista in perioada termenului de incercare al pedepsei suspendate urmand a fi stearsa dupa expirarea acestui termen, in speta de 2 ani si 6 luni?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 19:00, 6 Ianuarie 2011
Daca veti citi in intregime art. 110 indice 1 din Codul penal veti vedea ca in cazul minorilor condamnati la o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta poate dispune pe langa masurile de pe timpul termenului de incercare , si masuri ulterioare, pana cand minorul implineste 18 ani, si chiar dupa aceasta varsta. In caz de nerespectare a acestor masuri poate avea loc executarea in intregime a pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere cazier judiciar. GMihaiFlorin GMihaiFlorin Buna ziua. As vrea sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In Februarie 2010 am primit 8 luni de inchisoare cu suspendare si 1 an si 8 luni perioada de ... (vezi toată discuția)
Formulare cere modificare cazier judiciar alexandra31 alexandra31 Buna seara Imi outeti spune cum se formulează o cerere către unitatea de politie pentru modificare înscrisurilor din cazier? Am fost condamnat la 2 ani si ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)