avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termenul de invocare a unei exceptii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termenul de invocare a unei exceptii

Buna ziua,

Daca am depus intampinare la cererea de chemare in judecata si nu am invocat exceptia, reclamantul solicitand la primul termen un termen pentru studiul intampinarii, la al doilea termen de judecata instanta imi va admite invocarea exceptiei sau ma va decadea din acest drept? precizez ca este vorba de exceptia privind lipsa plangerii prealabile si nu s-au pus niciun fel de concluzii la primul termen, reclamantul solicitand doar un nou termen pt studiul intampinarii

Va multumesc
Despre ce fel de actiune este vorba?
Actiune in contencios, anulare act administrativ
Puteti invoca exceptia inainte de a punerea concluziilor pe fond .
Intampinarea [/i]reprezinta o cerere incidentala prin care paratul isi formuleaza apararea, raspunde la capetele de fapt si de drept, invocate in cererea introductiva de instanta, invoca exceptii , fac de prisos, in tot sau parte, judecarea cauzei ,in esenta, puncteaza pozitia procesuala.

Exceptiile de ordine publice pot fi invocate in orice stadiu al procesului penal, de catre orice persoana care justifica un interes, chiar de instanta, din oficiu .
Cele relative, insa , sunt invocate prin intampinare, la prima zi de infatisare, de catre persoana care a suferit o vatamare.

Parcurgerea procedurii prealabile , in sensul legii 554/2004 este obligatorie, altmineri , actiunea e respinsa ca inadmisibila.

Pe cale de consecinta, dat fiind caracterul absolut al acestei exceptii a inadmisibilitatii actiunii , aceasta poate fi invocata pana la finalizarea cercetarii judecatoresti, chiar si la ultimul termen de judecata .

In acest sens , puteti depune note de sedinta.

Art. 7 , din legea sus mentionata, specifica urmatoarele :

Art. 7
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, in limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7).
(4) Plangerea prealabila, formulata potrivit prevederilor alin. (1), se solutioneaza in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. g).


Fara a fi dovedita indeplinirea procedurii prealabile, actiunea va fi respinsa.

Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc foarte mult,
La multi ani d-na avocat Ioana

Alte discuții în legătură

Termenul de introducerea a plangerii prealabile in contencios administrativ Ivascu Ionel Ivascu Ionel Aş vrea să ştiu ce consecinţă ar putea avea formularea plangerii prealabile impotriva unui act administrativ cu caracter individual peste termenul ... (vezi toată discuția)
Contencios administrstiv. caut avocat cu experienta emilia ionescu emilia ionescu Care este procedura de chemare in contencios administrativ a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru refuzul tacit de cetcetare a dosarului ... (vezi toată discuția)
Completare actiune luxury luxury In cazul in care actiunea in contencios administrativ prin care s-a solicitat anularea unor decizii de impunere a fost inregistrata in termenul de prescriptie ... (vezi toată discuția)