Intampinarea [/i]reprezinta o cerere incidentala prin care paratul isi formuleaza apararea, raspunde la capetele de fapt si de drept, invocate in cererea introductiva de instanta, invoca exceptii , fac de prisos, in tot sau parte, judecarea cauzei ,in esenta, puncteaza pozitia procesuala.
Exceptiile de ordine publice pot fi invocate in orice stadiu al procesului penal, de catre orice persoana care justifica un interes, chiar de instanta, din oficiu .
Cele relative, insa , sunt invocate prin intampinare, la prima zi de infatisare, de catre persoana care a suferit o vatamare.
Parcurgerea procedurii prealabile , in sensul legii 554/2004 este obligatorie, altmineri , actiunea e respinsa ca inadmisibila.
Pe cale de consecinta, dat fiind caracterul absolut al acestei exceptii a inadmisibilitatii actiunii , aceasta poate fi invocata pana la finalizarea cercetarii judecatoresti, chiar si la ultimul termen de judecata .
In acest sens , puteti depune note de sedinta.
Art. 7 , din legea sus mentionata, specifica urmatoarele :
Art. 7
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, in limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7).
(4) Plangerea prealabila, formulata potrivit prevederilor alin. (1), se solutioneaza in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. g).
Fara a fi dovedita indeplinirea procedurii prealabile, actiunea va fi respinsa.