avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... marire de salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

marire de salariu

Lucrez intr-un hypermarket in Constanta de 2 ani. Anul trecut in luna martie ne-au marit salariile cu 50 ron. Acum s-au facut niste evaluari in urma carora marirea de salariu este de 5%,7% sau 10%(50 ron) in functie de nota. Noii nu suntem deacord considerand ca este prea putin. Nu avem un sindicat. Intrebarile mele sunt:
1. Cum putem constange conducerea sa ne renegocieze salariul?
2. Daca facem greva spontana cum sa procedam? Ce repercusiuni ar avea asupra noastra? Ne pot imputa pierderile?
3. Daca refuzam sa semnam actul aditional ce se poate intampla?
Precizez ca la magazinele din tara ale aceleiasi companii sunt salarii mai mari.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 28 Martie 2008
Din pacate, multe companii din Romania procedeaza asemanator.La inceput promit "marea cu sarea"(ca tot sunteti la mare)iar apoi incearca sa "jongleze" cu salariile si in mod special cu cresterea acestora.In cel mai subtil mod posibil,ei organizeaza tot felul de testari si concursuri(ele sunt intr-un fel indreptatite)dar de multe ori acestea sunt folosite pentru a motiva refuzul cresterii salariale,ducand prin aceasta la nemultumirea angajatilor,la proteste, sau in final, la demisii.
In cazul dumneavoastra va sugeram doua variante:
1.incercati o negociere individuala si aduceti ca argumente, profesionalismul dumneavoastra,calitatea muncii si doar in ultimul rand nivelul salariilor celorlalti angajati similari ai supermarketurilor din alte orase.
2.pentru faptul ca nu aveti sindicat,un conflict spontan este foarte dificil si totodata riscant.Inainte sa vorbiti sau sa sugerati colegilor o "revolta" in masa,va sfatuim sa va uitati cu atentie in jurul dumneavoastra sa vedeti care sunt, sau care ar fi "trupele".Ceea ce se intampla frecvent este ca,nemultumirea individuala nu este sustinuta pana la solutionare finala si de catre ceilalti "nemultumiti" si aceasta duce de multe ori la desfacerea contractului de munca a persoanelor implicate.Daca reusiti sa faceti ce fac cei de la Dacia,veti reusi.In general suntem LASI si nu cred ca ati dori sa intreprindeti ceva si sa va pomeniti dintr-o data luptand singur/a.
Aveti dreptul sa nu semnati actul aditional,dar in acest caz puteti risca sa fiti dat/a afara pe alte motive.........
Va dorim succes.
Daca sunteti mai multi nemultumiti de salariile care le aveti, puteti sa alegeti un reprezentant al salariatilor care sa negocieze in numele tuturor , exact ca un lider de sindicat, pretentiile care le aveti.Acel reprezentant/i trebuie sa aiba un mandat scris din partea celor care ii reprezinta si il va prezenta angajatorului.Nu va fie teama de concedieri.Legea sanctioneaza concediererile abuzive.
Nu sunt singura nemultumita. Suntem peste 50 de persoane dintr-un departament nemultumite si probabil ni se vor alatura si alte departamente. Noi i-am amenintat cu greva iar conducerea pare speriata de o eventuala revolta incercand sa minimalizeze pe cat posibil tensiunea. Nu stim de ce sunt atat de speriati daca legea ii faforizeaza.
Codul Muncii :
Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.*
(11) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.*

daca nu sunteti de acord, nu semnati
În situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere cim aurash29 aurash29 Buna ziua, Art. 17 din Codul Muncii \\"(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa ... (vezi toată discuția)
Greva spontana compaq.compaq compaq.compaq La greva spontana au participat 600 lucratori. Administratia o declara greva ilegala. Pot fi trasi la raspundere lucratorii? (vezi toată discuția)
Modificarea criteriilor de evaluarea a activitatii si a atributiilor petrulili petrulili Codul muncii \\"Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de munca] (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, ... (vezi toată discuția)