avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Retroactivare,ultraactivare?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Retroactivare,ultraactivare?

In momentul de fata in invatamant exista 2 tipuri de titulari;
1. Cu diploma de licenta "acreditata";
2. Fara diploma de licenta "acreditata";

Acum "vine " o noua lege in care se precizeza ,"titularii existenti in mometul intrarii in vigoare in sistem isi pastreza dreptul dobandit prin concursul national de titularizare"...intrebarea mea este daca acest drept se pastreza si pentru situatia nr. 2...asta in conditiile in care si legea veche referitoare la acreditarea universitatilor se schimba
Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 11:11, 8 Ianuarie 2011
1.Cei de la sindicate spun ca are restrangere cel care are completare intr o alta scoala pentru ca nu mai ocupa psoturi d eaceisi natura,nu mai au acelasi statut
2.Personalul didactic titular căruia i s-a completat norma didactică pentru un an şcolar, înaltă/alte unităţi de învăţământ, beneficiază de continuitate în anul şcolar următor pe aceleaşi ore, dacă acestea mai sunt viabile, cu acordul cadrului didactic.
3.În situaţia în care un post didactic dintr-o structură sau din unitatea de învăţământ cupersonalitate juridică, după aplicarea principiului continuităţii activităţii didactice de predare laaceleaşi clase sau grupe de elevi,


1. Este gresita interpretarea privind "posturile de aceeasi natura", acestia au exact acelasi statut, acordat de actul de numire pe post, care nu a suferit modificari. Posturi de aceeasi natura se refera la atributii, nu la statut de titular/suplinitor. Prin termenul de 1 an se realizeaza o solutionare vremelnica a incadrarii, cd in cauza fiind intr-o forma de restrangere a activitatii (situat sub norma). Pentru anul scolar urmator, isj trebuie sa rezolve situatia acestuia, fie prin tranfer pentru restrangere de activitate, fie prin incadrare pe specialitate dubla.
2. Incadrarea la doua scoli se rezolva prin transferul cd la o singura scoala, iar in cazul restrangerii de activitate la nivelul uneia dintre scoli, trebuie sa se organizeze concurs. Este mai complicat, pentru ca, in caz de restrangere, intra toata catedra, nu doar x. Metodologia da o ordine de preferinta, iar aceasta situatie nu se regaseste printre ele.
ei spun ceva de art.13 din Statut care nu face referire la toata catedra ,ci la persoanele vizate...apoi un post are 18 ore ...cel putin 10 ore nu insemna deja o modificare a postului ,iar din acest punct de vedere cei 2 nu sunt in aceiasi situatie pentru ca postul acestuia(18 h) deja a suferit o modificare

Art. 13.(3) În cazul profesorilor şi al maiştrilor-instructori, restrângerea activităţii constă în diminuarea numărului de ore sub nivelul unei jumătăţi de normă, fără posibilităţi de completare, în aceeaşi şcoală sau într-o şcoală apropiată, cu ore de specialitate sau de specialităţi înrudite, care pot fi predate de cadrul didactic în cauză.
(4) În cazul restrângerii activităţii unei unităţi de învăţământ, se renunţă, în ordine, la:
a) activitatea prestată prin cumul, prin plata cu ora sau prin suplinire;
b) activitatea prestată de personalul didactic care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare;
c) activitatea prestată de personalul didactic care solicită plecarea din unitate pe motivul restrângerii postului în specialitate.
(5) În cazul în care restrângerea de activitate vizează două sau mai multe persoane de aceeaşi specialitate, în afara situaţiei prevăzute la alin. (3), se procedează la evaluare obiectivă sau la organizarea unui concurs, conform hotărârii consiliului profesoral al unităţii şcolare.
:-/
jumatatea de norma inseamna 9 ore;
cel putin 10 ore nu insemna deja o modificare a postului ,iar din acest punct de vedere cei 2 nu sunt in aceiasi situatie pentru ca postul acestuia(18 h) deja a suferit o modificare
Daca acesta este punctul de vedere al sindicatului, imi explic abuzurile.... cu parere de rau, legea nu spune asa ceva!
Prin posturi de aceeasi natura se intelege: didactic de predare, didactic auxiliar, auxiliar. Jumatate de norma inseamna modificare a numarului de ore, nu didactic de predare-didactic auxiliar sau nedidactic. La fel, postul nu devine netitularizabil prin reducerea numarului de ore, ci va ramane de completat pana la norma intreaga - in scoala sau in alta scoala, pentru 1 an. Apoi revenim la ce am scris mai sus.:sorry:
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
elena138, utilizator
cheia e termenul "vizeaza"...sunt pesoane care nu au acelasi statut...
1.liderii de sindicat.
2. persoanele care ocupa functii in cadrul sindicatelor
3. personale aflate in concediu de materinitate
4.persoanele aflate in concediu medical.
5 "catedrele rezervate'

Legea sindicatelor,CodulMuncii,CCM spun canu pot fi concediate

Alte discuții în legătură

Restrangere activitate invatamant nicascoala nicascoala Buna ziua, In situatia cand o scoala se arondeaza la alta scoala (datorita nr, de elevi scazut) vor exista 2 cadre didactice la o specializare( cadrul de la ... (vezi toată discuția)
Completare norma in invatamant viorelnd viorelnd Sunt profesor titular cu decizie pe doua specializari: fizica si informatica. Situatia catedrelor/titularilor este urmatoarea: - pe informatica sunt 2,07 ... (vezi toată discuția)
Completare norma didactica Maruka Maruka Buna Ziua, Am intrat in completare de norma la nivelul inspectoratului judetean. Exista jumatati de norma cu care as putea sa-mi completez norma didactic, ... (vezi toată discuția)