avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum se poate recupera un debit de la o firma pe care ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum se poate recupera un debit de la o firma pe care nu pot sa o execut silit

Buna ziua! Aduc acest subiect in discutie intrucat este destul de complex si nu reusesc sa il rezolv. Concret in anul 2007 am obtinut o Sentinta prin care il obligam la plata de 7500 de lei pe un chirias-persoana juridica pentru neplata facturilor de chirie.Suma era compusa din suma efectiva de plata+dobanzi si penalitati+cheltuieli de judecata. In urma expertizei din proces s-a stabilit ca debitorii au de plata dobanzi si penalitati de aproape 5000 de lei , dar suma de plata efectiva fiind de doar 3500 de lei dobanzile si penalitatile au fost reduse pana la nivelul acestei sume ,la care s-au adaugat si cheltuielile de judecata. Am investit sentinta cu formula executorie si am fost la un executor judecatoresc pentru intocmirea formelor de executare. Dupa aproape o luna executorul judecatoresc ne-a restituit titlul executoriu si ne-a spus ca nu a putu face nimic intrucat societatea nu mai isi avea sediul in punctul in care si-l declarase la ORC si in conturi nu mai aveau lichiditati.Intrucat suma totala nu atinge pragul minim prevazut expres in legea 85/2006 privind insolventa pentru ca sa solicitam intrarea in faliment a chiriasului nostru, va intreb daca mai exista o cale legala de a recupera acest debit?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: flax , utilizator 02:52, 17 Mai 2008
Ai incercat sa afli noua adresa a debitorului? In ceea ce priveste deschiderea procedurii insolventei, mai ai o sansa care insa presupune o verificare permanenta : afla sediul societatii si verifica la tribunalul competent teritorial daca impotriva societatii respective nu a deschis un alt creditor o cerere, ca sa te poti inscrie si tu la masa credala a debitorului. Verificarea o poti face pe site-ul portal.just.ro, dand cautare dupa numele debitorului.
Multumesc mult pentru sfat! Am incercat sa vad daca debitorul meu are un alt sediu , insa din certificatul emis de ORC nu rezulta o schimbare a sediului social. Am cautat pe site-ul tribunalului si nu am gasit nimic. Tot ce pot spera e ca o institutie a statului sa formuleze o cerere de deschidere a procedurii insolventei, altfel cred ca aceasta creanta e in aer#-o.
Dar executorul cum a ajuns la concluzia ca se mai poate face nimic? A trimis adrese la Primarie si a aflat ca nu are bunuri mobile sau imobile de executat? Parerea mea este ca nu trebuia sa fi ridicat titlul executoriu fara a-ti fi prezentate adresele de raspuns de la Primarie, banci, etc. De fapt, ce acte de executare a facut executorul?
Cred ca ar trebui sa mergi la un alt executor care sa-si faca treaba .
Daca nu ai gasit adresa debitorului tau poti verifica pe site-ul www.mfinante.ro dupa codul fiscal sau dupa denumire ude are noua adresa.
Si eu zi ca executorul nu si-a facut treaba. Daca firma nu e in insolventa, inseamna ca ar avea din ce sa plateasca. Poti sa faci sesizare la Uniunea Executorilor impotriva executorului daca nu a depus eforturi suficiente pentru recuperarea creantei.
Trebuie sa aiba ceva bunuri mobile sau imobile daca inca isi desfasoara activitatea.

Alte discuții în legătură

Insolventa recomandari? YNAA YNAA Sc detinatoare creanta certa , lichida, exigibila impotriva debitoarei SRL. Debitoarea in incapacitate de plata. Creanta nu atinge chiar pragul de 30.000 lei ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin refuzat alynabica alynabica buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii daca am un bilet la ordin refuzat pot sa-i deschid procedura de insolventa firmei respective? ... (vezi toată discuția)
Executor si penalitati marianmarianc marianmarianc buna ziua. poate cineva sa-mi spuna daca stie cat de mari sunt penalitatile in cazul in care ajung la executor.poate pune penalitati dupa bunul plac ?daca ... (vezi toată discuția)