avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul caldura - suprafata radianta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul caldura - suprafata radianta

Va rog sa ma sfatuiti...va povestesc
1. apartamentul are 48 mp, 2 camere, et 1
2. din 17 ap de 2 camere EU SUNT SINGURA care am de plata 190 lei caldura.. restul au 104 lei...APARTAMENTELE SUNT IDENTICE !!!!
3. mi-am schimbat caloriferele au dimensiuni: 500/600, 800/600, 1000/600, 1200/600.
4. suprafata radianta e de 16,21... ( verificata de cei de la Electrocentrale) si 16.75 de cei de la asociatie... cat de cat e pe acolo...
5. cei de la asociatie mi-au spus ca ar trebui sa am 6.75 suprafata radianta.. deoarece asa e trecut la ei intr-un tabel
6. ciudatenie: in tabelul arata pe furis am vazut in mare cam ce suprafata radianta ar trebui sa aiba fiecare: astfel cei de la parter aveau toti cca 12, vecina de vis-a vis ar trebui 7.25 , o alta vecina tot de la etajul 1 .. 8.25... cei de la etajul 4 au 20 suprafata radianta.
7. socata am intrebat cum cel de la etajul 4 poate avea suprafata pana la 20 si eu numai pana la 6?? : O
8. mi s-a spus ca asa e el are in prezent 18 suprafata radianta dar nu plateste in plus pt ca are dreptul pana la 20...
Concluziaaaaaaaaaaa eu am calorifere mai mici decat cel de la 4 dar platesc aproape dublu....
NU CRED CA IN ROMANIA EXISTA O LEGE UNDE SE SPECIFICA CA CEL DE LA ETAJUL 1 TREBUIE SA-L AJUTE PE CEL DE LA 4 SA SE INCALZEASCA.... E ABERANT
Va rog sa ma sfatuiti ce demersuri sa fac... nu poate ramane asa...
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:49, 8 Ianuarie 2011
puteti face contestatie la calcul in termen de 10 zile de la data afisarii cotelor de intretinere, iar comitetul executiv trebuie sa va dea un raspuns in termen de 7 zile de la primirea reclamatiei.
daca raspunsul primit nu va satisface, puteti face reclamatie administratorului la primaria de care apartineti iar aceasta il poate sanctiona pentru incalcarea prevederilor legale chiar si cu suspendarea sau anularea atestatului de administrator imobile.
cititi insa bine legea 230/2007 si HG 1588/2007 (existente si in topicul "Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari - update 07.12.2010") pentru a va argumenta temeinic reclamatia
Banuiesc ca nu aveti repartitoare. Eu nu stiu ce calcule supracalifragilistice vi se fac acolo la bloc, dar in cazul in care nu aveti repartitoare caldura se repartizeaza pe cota-parte indiviza (suprafata utila a apartamentului - fara balcon), adica apartamentele unul sub altul platesc la fel.

In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art. 33. - (3) Asociatiile de proprietari care au in componenta cel putin doua scari sau tronsoane de cladire dotate cu contor de bransament propriu vor repartiza cheltuielile cu apa rece, apa calda si/sau energia termica pentru incalzirea apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta pe scari sau tronsoane de cladire, in functie de indicatiile contoarelor de bransament. Dupa aceasta repartizare, pentru lista de plata aferenta fiecarei scari sau fiecarui tronson de cladire calculul contravalorii consumului pentru fiecare apartament si spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta se face conform prevederilor art. 47 lit. a)-c) din Legea nr. 230/2007.

Si in Legea 230/2007 avem:
Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;


In cazul in care cnsumurile sunt contorizate cu apometre si repartitoare se aplica punctul b). In cazul apei necontorizate se aplica punctul a) si in cazul caldurii necontorizate se aplica punctul c).

Altfel de calcule sunt nelegale si incorecte.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
elga50, moderator
Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire locuinţelor/apartamentelor se face proporţional cu suprafaţa utilă înscrisă în actul de proprietate.
Dacă într-un apartament s-au produs modificări asupra corpurilor de încălzire - tip, număr de elemenţi şi altele asemenea - faţă de situaţia iniţială prevăzută în proiectul imobilului, se va recalcula suprafaţa utilă care se ia în considerare la repartizarea cheltuielilor individuale pentru încălzire, prin:
- mărirea/diminuarea suprafeţei utile înscrise în actul de proprietate proporţional cu un coeficient reprezentând raportul dintre noua suprafaţă echivalentă termic a tuturor corpurilor de încălzire din apartament şi suprafaţa echivalentă termic iniţială a tuturor corpurilor de încălzire din apartament, în cazul în care modificarea s-a făcut în sensul sporirii confortului termic;

Recalcularea suprafeţei utile înscrise în actul de proprietate se face numai în baza procesului-verbal de constatare a modificării suprafeţei echivalente termic, întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari şi avizat de furnizorul de energie termică.
Stiu ca pentru determinarea noilor suprafeţe echivalente termic, rezultate în urma modificării suprafeţelor echivalente termic iniţiale ale corpurilor de încălzire din locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari poate solicita sprijinul furnizorului de energie termică contra cost.
lamuriti-ma va rog... de ce cei de la etajul 4 sau cei de la parter au voie sa aiba calorifere mai mari decat ale mele ??? ei au "dreptul" sa aiba o suprafata radianta mai mare.
E lesne de inteles ca cei de la parter sau cei de la et 4, conform cu proiectul constructiei sunt vaduviti de vecinatati incalzite, asa cum sunt apartamentele intermediare. Cei de la parter au subsolul si holul blocului cu usa de la intrare, iar cei de la ultimul etaj au terasa.
Ei au calorifere duble sau mai mari decat ceilalti, dar platesc la fel intrucat apartamentele lor necesita mai mult aport de agent termic fata de celelalte apartamente. Asa s-a platit intotdeauna.

Citind inca o data mesajul initial inteleg ca dv. v-ati schimbat caloriferele cu unele mai mari. Pai si e normal ca platiti mai mult pentru ca acele calorifere consuma mai mult. Cand mai vreti sa va puneti in comparatie cu cei de la P sau ultimul etaj ganditi-va ca dv. nu aveti dedesupt un subsol neincalzit si un hol in care usa de la intrare e mereu deschisa si ca in acel hol e la fel de frig ca afara sau ca nu aveti deasupra o terasa, ci un apartament incalzit.

Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza suprafata radianta? mirelademian mirelademian Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Calorifereapartament bloc carmenstefania carmenstefania buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare legala in ceea ce privesc caloriferele de apartament, montate initial conform unui proiect de ... (vezi toată discuția)