avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calorifereapartament bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calorifereapartament bloc

buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare legala in ceea ce privesc caloriferele de apartament, montate initial conform unui proiect de instalatie de incalzire. ma refer la apartamentele de bloc construite inainte de 1989.
as dori sa stiu daca proprietarii care au schimbat pozitia caloriferelor initiala(cea din proiect) scotandu-le din interiorul camerelor si montandu-le pe parapetul balcoanelor(fara acordul celorlalti proprietari), sau acei proprietari care au montat suplimentar calorifere pe balcon(inchise cu geam termopan) au incalcat prevederile legale si care sunt aceste prevederi.
deasemenea as dori sa stiu cum se poate face in asemenea conditii repartizarea cheltuielilor privind incalzirea apartamentului?
va multumesc
magda
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 18:28, 6 Noiembrie 2012
In cazul montarii de elementi suplimentari sau montare de calorifere cu elementi mai multi sau cu suprafata radianta majorata fata de proiect,legal,asociatia de proprietari poate impune la plata costuri suplimentare in raport de numarul suplimentar de elementi sau a suprafetei radiante diferenta fata de proiect
Cum spunea-ti acele corpuri de incalzire au fost montate de constructor ca sa asigure necesarul de caldura din apartamente dar cu trecerea anilor unele corpuri de incalzire sau deteriorat si trebuiau shimbate . Si cum piata ne ofera n variante de calorifere fiecare si-au pus tipuri cu randament mai mare de caldura sau lungime mai mare .
Ca sa platiti fiecare dupa tip si lungime cel mai indicat ar fi sa faceti inventarierea tuturor corpurilor de incalzire din bloc de catre firma care genereaza agentul termic si astfel fiecare apartament va plati dupa suprafata radianta din apartament .
De pilda noi am facut inventarierea acu doi ani si nu gaseti 5 din 100 la fel la tariful pentru incalzire .
Au incalcat Legea calitatii in constructii, 10/1995, art. 18 referitor la modificari si Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii

Repartizarea costurilor se face tot dupa cota indiviza de suprafata utila, dar se vor face corectii in + in cazul celor care si au suplimentat nr de elemente de calorifer.

Repartizarea exclusiv in functie de Suprafata Echivalenta Termic este gresita.
Pentru a asigura necesarul de căldură, apartamentelor dintre etaje, acestea beneficiază, conf Standardului SR 1907-1, (STAS inainte de 1989), și de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, colt, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer.
Apartamentele din zone marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. De aceea trebuie aplicaţi factori de corecţie. Prin folosirea criteriului suprafeței utile, aceste corecții se produc automat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza suprafata radianta? mirelademian mirelademian Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. ... (vezi toată discuția)
Repartizare echitabila cheltuieli incalzire anaplop anaplop Luand in considerare faptul ca pretul gigacaloriei s-a dublat, ca exista pierderi de caldura in unele apartamente de la parter care si-au schimbat destinatia ... (vezi toată discuția)