avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... E legal sa vand tablouri?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

E legal sa vand tablouri?

sunt pictor si realizez tablouri in ulei ale diferitor pictori renumiti(copii). As vrea sa va intreb daca as putea sa-mi deschid un site si sa postez acolo pozele la picturi cu mentiunea ca sint copii?
Cel mai recent răspuns: PFA IORGA A VASILE , Consultant credite si finantari 12:21, 11 Ianuarie 2011
nu vad de ce nu.... nu cred ca incalcati vreun drept de autor.... mai ales ca va fi mentionat expres ca sunt copii
Nu vad care ar fi problema,din punct de vedere legal.
Si eu as zice ca este legal.
Doar ca va trebui sa platiti impozit pe venit.
Va multumesc pentru raspunsuri. Dar de ce impozit pe venit daca eu nu le cumpar dintr-o parte si le vand in alta mai scump, eu doar le fac si le vand adica tot pretul e venitul meu, sa platest impozit pe pretul tabloului?
Daca pictorii renumiti sunt in viata sau nu au expirat drepturile lor de autor (70 de la moarte), operele lor beneficiaza de protectie de reproducere a operei. Prin urmare nu aveti voie sa faceti replici dupa majoritatea celor din sec XX.

Legea 8/1996 privind dreptul de autor spune

Art. 13.
Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
....

....
Art. 25. (1) Drepturile patrimoniale prevazute la art. 13si 21 dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 70 de ani , oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostinta publica in mod legal. Daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectiva mandatat in timpul vietii de catre autor sau, in lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectiva cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creatie.

Vedeti si art 83 privind "Contractul de reproducere a unei opere de arta ". [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Tablou fals. LISONELTA300 LISONELTA300 Eu am falsificat un tablou asa de bine ca expertii in arta au spus ca este un original. Cu toate acestea nu vreau sa vand tabloul, am vrut doar sa testez pe ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)
Tablouri vivisor vivisor Am un magazin in care vand diferite obiecte de artizanat, portelanuri, sticlarie, etc. Cativa prieteni pictori amatori m-au rugat sa le vand si lor panzele ... (vezi toată discuția)