avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurari de locuinte
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurari de locuinte

La un apartament cum se face asigurarea?Se poate face la orice firma prevazuta de lege,sau prin asociatie?vreau sa stiu exact daca toti locatari de pe respectiva scara vor face la o anumita firma sau fiecare isi face unde crede de cuviinta.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 13:51, 13 Ianuarie 2011
Asigurarea obligatorie a locuintei se poate incheia la una din cele 13 societati de asigurari care formeaza PAID(polul de aparare impotriva dezastrelor nationale).
Este la alegerea fiecarui locatar sau la alegerea fiecarei asociatii unde incheie aceasta asigurare.
Asiguratorul este unul singur..STATUL ROMAN. Se poate incheia asigurarea obligatorie la oricare din cei 13 asigurartori agreeati preturile si conditiile fiind aceleasi.
albastrel_2 a scris:

Asiguratorul este unul singur..STATUL ROMAN. Se poate incheia asigurarea obligatorie la oricare din cei 13 asigurartori agreeati preturile si conditiile fiind aceleasi.

Cateva precizari necesare:
1.PAID nu este Statul Roman (s-a mai sustinut acest lucru in interventii anterioare)ci o asociere tip societate comerciala pe actiuni, avand un capital propriu (suma capitalurilor celor 13 la constituire) si functioneaza conf. legilor 32/2000 si 260/2008.
2.In urma ultimilor modificari legislative, oricine intocmeste o polita facultativa pentru minimul de evenimente si sume asigurate de un PAD (polita obligatorie), nu mai trebuie sa o incheie si pe aceasta (PAD)
In concluzie, puteti sa incheiati o facultativa in conditiile pct.2 la oricare asigurator din piata, sau sa incheiati un PAD la unul din cei 13 membri ai grupului asociat in PAID.
Pentru cei interesati, PAID-ul prin lege este sprijinit numai in primii ani dupa infiintare, prin imprumuturi de la MFIN, destinate platii primelor de reasigurare externa si in caz de plata a despagubirilor, daca fondurile proprii nu ajung in cazul producerii unui dezastru(Doamne-fereste!) timpuriu.
Si inca un amanunt legat de intrebarea pusa: problema spatiilor comune in cazul blocurilor de locuinte cu multi proprietari nu a fost reglementata unitar, existand diferite moduri de adaptare a asigurarilor diferitilor asiguratori din PAID.Iata ce prevede legea:
Art. 24
(1) Pentru condominiile in care sunt cel putin patru
apartamente, elementele de constructii, spatiile si
utilitatile fiind in proprietate indiviza comuna, se va
incheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru
fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se
va plati pe fiecare locuinta in parte.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), valoarea sumei
asigurate obligatoriu, respectiv a primei obligatorii se
constituie din totalul sumelor care ar fi datorate pentru
fiecare locuinta in parte, iar procentul din prima de
asigurare, datorat de fiecare persoana coasigurata, se
stabileste in raport cu numarul de locuinte aflate in
proprietatea acesteia, respectiv in functie de cota-parte care
revine persoanei respective, din locuinta aflata in
coproprietate. Modul de repartizare la proprietari a sumelor
platite de asigurator cu titlu de despagubire in cazul
producerii riscului asigurat se stabileste prin
regulamentul-cadru emis de C.S.A. :">

Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
nucu$, utilizator
Cu referire la "amanunt" vedeti ca acolo vorbeste de "cota-parte...din locuinta aflata in coproprietate". Intrun bloc de obicei fiecare apartament are un proprietar diferit, singura parte indiviza este casa scarii, eventual uscatorul si poate beciul, dar acestea nu sunt locuinte. Prin urmare alineatul se refera la situatia cand exista apartamente in coproprietate. Eu asa inteleg.
In concluzie pe fiecare apartament se incheie cate o asigurare distincta si independenta, iar locatarii nu trebuie sa colaboreze in vreun fel sa afle cat ar trebui sa plateasca toti si apoi prima sa se imparta pe cote, ar fi absurd.
Fiecare proprietar isi incheie asigurare unde vrea si daca incheie facultativa la ce valoare vrea, peste minim totusi.
Asigurarea obligatorie se incheie numai la unul din cei 13 asiguratori din poolul PAID
La partile comune cum ar fi casa scarilor nu a fost luat in calcul modul de asigurare intru-cat nu este locuinta. Este cred eu o lacuna a legii deoarece distrugerea scarilor in caz de cutremur face inutilizabile si apartamentele pe perioade lungi de timp. Aici ar trebui ca asociatiile de proprietari sa faca aceste asigurari tot prin PAID suma pt asigurare sa fie introdusa in plata intretinerii. Ar fi o solutie destul de rezonabila.

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie pentru casa Liliana41 Liliana41 Buna ziua, le multumesac celor care au raspuns intrebarii mele legate de pensie alimentara. am auzit mai nou ca a intrat in vigoare o noua lege care te ... (vezi toată discuția)
Pentru ce riscuri ne putem asigura asociaþia de proprietari? Adriantot Adriantot Legea 230 din 06/07/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari prevede la Art. 44. - [i]Pentru riscurile cu ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie locuinta ContSters138306 ContSters138306 Am inteles ca din PAID fac parte 13 firme asiguratoare. Le-am gasit listate pe diverse pagini de internet. OK. Ce nu imi este clar este urmatorul lucru. Am ... (vezi toată discuția)