avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pentru ce riscuri ne putem asigura asociaþia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pentru ce riscuri ne putem asigura asociaþia de proprietari?

Legea 230 din 06/07/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari prevede la Art. 44. - Pentru riscurile cu privire la proprietatea comună, asociaţia de proprietari, în numele proprietarilor asociaţi, poate încheia poliţe de asigurare.

Putem sa ne asiguram pe intreaga asociatie, sau pe scari, pe tronsoane?
Polita de asigurare poate acoperi daunele in urma unei avarii la instalatia de apa ?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:17, 9 Mai 2009
Majoritatea Asiguratorilor si-au adaptat produsele la aceasta prevedere a legii.In principiu, asociatia de locatari prin reprezentant, poate incheia o polita de asigurare pentru riscuri generale(incendiu,traznet,explozie,furtuna,grindina, inundatii, ploi torentiale, boom sonic, cadere aparate de zbor, izbire autovehicule) riscuri catastrofice (cutremur de pamant, alunecari de teren,inundatii din revarsarea apelor,tornade).la care se pot adauga prin clauze, acoperiri pt. riscuri speciale (inundatie de la apa din conducte,avarii instalatii utilitati,bunuri casabile,greve,tulburari civile)
polita se poate incheia pentru tot imobilul sau numai pentru o parte din proprietari, be baza de tabel semnat de asigurati.
Primele se suporta de catre fiecare proprietar(si in rate) functie de valoarea apartamentului, la care se poate adauga si proprietatea partilor indivize(acoperis,scari,lift etc).De regula, pentru acest fel de asigurari colective, se acorda reduceri fata de politele de asigurare individuala.
De mentionat ca in cazul intrarii in vigoare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, riscurile catastrofice vor fi acoperite de acele polite obligatorii, urmand ca celelalte riscuri sa poate fi acoperite prin aceste polite facultative(inclusiv diferentele valorice de la 20.000E pana la valoarea reala).Oricum politele deja incheiate inainte de intrarea in vigoare a legii, raman valabile pana la expirare.
Miercuri la primaria sect.4 se discuta despre asigurarea locuintelor si reabilitarea acestora. Tematica se anunta a fi interesanta, daca participati poate aflati unele raspunsuri la problemele dvs.
M-am referit la posibilitatea de a face o asigurare pentru spatiile si intalatiile comune, asa cum se intelege din legislatie "riscurile cu privire la proprietatea comună" .
A facut cineva pana acum o asigurare pentru riscul defectarii, stricarii teraselor, instalatiei de apa, canalizare, caldura, electricitate, lift, interfon, casa scarii, etc ?
Nu apartamentu proprietate personala! Tot ce este administrat la comun de catre asociatie, ca eu asa inteleg din articolul citat.
In momentul de fata nici un condominiu nu a putut fi asigurat (probabil pana in toamna sau la noi ordine) in baza Legii nr.260/2008 deoarece nu au aparut normele metodologice de aplicare a acestei legi. La Art.24 din lege se mentioneza de spatii si utilitati, dar in discutii purtate cu reprezentanti de firme de asigurare la vremea respectiva, acestia evitau raspunsul cand intrebam de asigurare parti comune. Interesant ar fi daca s-ar pune in dezbatere publica aceste norme, pentru a vedea daca acolo unde nu a reusit serviciul de urbanism si disciplina in constructii din cadrul primariilor sau ISC (inspectoratul de stat in constructii) privind demolarile neautorizate ale peretilor din apartamente, va reusi sa reglementeze situatia o lege de asigurare a locuintelor, sau daca asociatiile de locatari pot incheia asigurari.
Succes!
Art. 24 Legea nr.260/2008
(1) Pentru condominiile in care sunt cel putin patru apartamente, elementele de constructii, spatiile si utilitatile fiind in proprietate indiviza comuna, se va incheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), valoarea sumei asigurate obligatoriu, respectiv a primei obligatorii se constituie din totalul sumelor care ar fi datorate pentru fiecare locuinta in parte, iar procentul din prima de asigurare, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste in raport cu numarul de locuinte aflate in proprietatea acesteia, respectiv in functie de cota-parte care revine persoanei respective, din locuinta aflata in coproprietate. Modul de repartizare la proprietari a sumelor platite de asigurator cu titlu de despagubire in cazul producerii riscului asigurat se stabileste prin regulamentul-cadru emis de C.S.A.

Unde este impedimentul? In faptul ca (ne-am obisnuit deja) legile curg pe banda si sunt propuse/aprobate de diletanti, fara o consultare prealabila cu cei care trebuie sa le aplice (profesionistii in domeniu).
Incerc o explicatie:
Se poate asigura o locuinta sau o constructie, la o valoare usor de stabilit [de piata,de constructie, ramasa(minus uzura ), de inventar(pt.p.j.)]
Oferta existenta pe piata asigurarilor, adresata asociatiilor de proprietari, este simplu de aplicat.Adica se pot asigura imobile, total sau partial ( fiecare proprietar cu valoarea locuintei si prima corespunzatoare valorii asigurate).
Ce se intampla cu partile comune?Evaluarea nu se poate face si atunci, proprietarii asigurati, pot plati si o clauza, prin care se stabileste o suma,reprezentand valoarea unei eventuale cote/parti din repararea, in urma producerii unui eveniment, a partilor comune(acoperis in urma vijeliei,casa scarii in urma unui incendiu, motorul liftului in urma unui trasnet, etc.)
In cazul producerii evenimentului, proprietarul care a platit aceasta clauza, in urma repartizarii cheltuielilor de refacere a distrugerii, este despagubit de asigurator in limita sumei pentru care s-a asigurat.
Ce ne facem cu Art.24 din L 260/2008 ?Pai cei 20.000 de euro sunt pentru apartament nu si pentru partile comune.Si atunci cum putem sa le asiguram pt.riscuri catastrofice?
Daca observati, Al.(2) se incheie cu trimitere la niste norme ,care sa dreaga busuiocul ,privin cum ar trebui repartizate despagubirile( se vede clar ca sinistratii nu vor mai primi 20000E, pentru ca partile comune nu au fost cuprinse in prima de asigurare.
Cu aceasta ocazie, avem si raspunsul la intrebarea "de ce nu se pot asigura numai partile comune? " prin polita facultativa :Nu se poate asigura numai o parte dintr-o constructie, decat daca este/poate fi delimitata fizic , valoric si ca apartenenta.


Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta vmdm vmdm Ce se intampla daca deja am asigurata locuinta? Mai trebuie sa platesc si asigurarea obligatorie?In acest caz,daca s-ar intampla ceva,as fi despagubit din doua ... (vezi toată discuția)
Asigurari de locuinte carmen_25 carmen_25 La un apartament cum se face asigurarea?Se poate face la orice firma prevazuta de lege,sau prin asociatie?vreau sa stiu exact daca toti locatari de pe ... (vezi toată discuția)