avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Tatal meu a decedat acum 6 ani, dar nu am deschis succesiunea. Este prea tarziu?
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 11:43, 8 Ianuarie 2011
Deschiderea mostenirii are loc dupa decesul unei persoane. La cerere, notarul public va elibera un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care persoanele interesate isi stabilesc calitatea de succesor (si tipul acesteia), relaizandu-se in acelasi timp si un inventar clar al bunurilor defunctului.

Fara exceptie, cererea pentru deschiderea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.

Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune.

Mostenirea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitorii autorului si se face imediat dupa decesul autorului. Pentru a putea mostenii, persoana trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
1. sa aiba capacitate succesorala, adica sa existe la momentul deschiderii succesiunii (chiar făt fiind);
2. sa nu fie nedemna de a mosteni, adica sa fi atentat la viata celui care lasa mostenire, sa nu fi facut o acuzatie calomnioasa impotriva celui care lasa mostenire;
3. sa aiba vocatie succesorala, adica sa fie chemat la mostenire prin lege sau testament.

virginia radu
daca locuiti cumva in casa defunctului, sau ati luat in folosinta vreun bun mobil mai valoros ce-i apartinea, chiar daca ar contesta cineva termenul de acceptare a succesiunii, tot s-ar considera o succesiune accepata tacit.
In aceste conditii, puteti sa incepeti linistit devolutiunea succesorala, mai ales daca nu exista vreun comostenitor care sa conteste termenul de acceptare.
VIRGINIA RADU a scris:

Mostenirea poate fi deschisa de oricare dintre mostenitorii autorului si se face imediat dupa decesul autorului.


Moștenirea se deschide prin moarte. Moștenitorul solicită dezbaterea succesiunii. Și o face când vrea, nu îi impune nimeni să dezbată succesiunea într-un anumit termen. Termenul de 6 luni e termenul de opțiune succesorală. În acest termen e bine ca moștenitorii să facă declarații de acceptare pentru a nu putea fi îndepărtați de la moștenire în cazul în care aceasta se dezbate după 6 luni și nu există înțelegere între moștenitori. Dacă părțile se înțeleg pot dezbate succesiunea oricând. Diferența e că dacă se dezbate în termen de 2 ani de la deces nu mai plătești impozitul la stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-termen minim si maxim Marius Rujan Marius Rujan Am inteles din discutii, ca termenul maxim de acceptare a succesiunii este de 6 luni, dar care este termenul minim, curgand de la data decesului, la care se ... (vezi toată discuția)
Succesiune mela57 mela57 in cat timp de la deces trebuie facuta succesiunea? (vezi toată discuția)
Optiunea succesorala. Imparatul Imparatul Daca dupa ce a decedat, au trecut 6 ani de zile, se mai poate deschide procedura succesorala? A decedat X si a lasat 5 copii, care au stat asa fara sa dezbata ... (vezi toată discuția)