avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar

Salut,

Am o intrebare, legea cu divortul la notar s-a dat? Se poate sau nu acum?
Am inteles de la cineva ca inca nu ar fi posibil din cauza ca nu au aparut nu stiu ce anexe la lege...
Este adevarat sau se poate?
Cel mai recent răspuns: sinisa_eu , utilizator 13:23, 22 Februarie 2012
Se poate de la 01.01.2011.
Sotii vor putea divorta de comun acord, adica cu acordul partilor, la notar sau la starea civila, insa doar daca nu au copiii minori rezultati din casatorie. Sotii trebuie sa depuna cererea de divort separat. Notarul le va acorda un termen de 30 de zile ca cei doi soti sa mediteze indelung asupra divortului si sa fie siguri ca iau decizia corecta. Peste 30 de zile, se vor prezenta la notar, vor preciza daca sunt de acord cu hotararea luata, iar notarul le va elibera certificatul de divort. Pe certificat nu se va face nicio mentiune cu privire la culpa unuia dintre soti. Cand sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa-l poarte dupa divort, notarul sau ofiterul de stare civila va respinge cererea de divort si ii va trimite la instanta de judecata. Orice alte probleme asupra carora sotii nu se pun de acord vor fi trimise in sala de judecata.
In mod normal Legea a intrat in vigoare din 27 dec 2010, dar normele metodologice de aplicare, am inteles ca nu s-au publicat inca.
Sunt in asteptare...mai dureaza un pic probabil, sau poate ceva mai mult....:)
buna ziua.
se poate, cu conditia sa nu existe copiii rezultati din aceea casatorie.
Puteti divorta la notar cat si la ofiterul de stare civila daca nu exista minori si daca va intelegeti cu sotul cu privire la cererile accesorii (nume, bunuri etc). Totul este mult mai ieftin si mai usor.
Buna ziua.
Vreau sa va intreb daca doar la notarii publici de pe teritoriul tarii se poate demara procedura de divort, sau si la birourile notariale atasate misiunilor diplomatice ale Romaniei?
Va intreb pentru ca atat eu cat si viitoarea "fosta sotie" domiciliem in tari diferite, si am evita o reintoarcere in tara doar pentru aceasta formalitate.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
alex_blaj, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pot sa plec cu copilul de un an jumate inanglia monica7777 monica7777 Sunt casatorita, dar suntem despartiti, adica nu locuim impreuna,Sotul meu mi=a dat hartie la notar ca pot iesi cu copilul in afara tarii, dar expira la ... (vezi toată discuția)
Divort ro_red_rosu ro_red_rosu Sunt casatorita de 12 ani si nu am copii, doar un apartament cumparat impreuna , se poate divorta de comun acord la notariat? cat dureaza si se da termen de ... (vezi toată discuția)
O noua lege/divortul la notariat?? hara07 hara07 doresc un raspuns de la cineva avizat,daca este posibil un avocat din drobeta. am citit pe net despre o noua lege intrata in vigoare cica pe 25 dec.2010,cum ... (vezi toată discuția)