avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta de construire locuinta fata de hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta de construire locuinta fata de hotar

Bun gasit.

Doresc sa construiesc o locuinta P+M. Partea din spate a casei are, conform schitelor din proiect, distanta de 90 cm fata de hotar. Dirigintele de santier spune insa ca trebuie sa fie de 1, 60 m, dupa Codul Civil. Constructia va avea inaltimea de aprox. 5,5 m. Inainte, pe acelasi loc, a fost o casa batrineasca, cam de aceeasi inaltime, iar distanta fata de hotar era de 75 cm. Va intreb eu pe dvs, este corecta afirmatia dirigintelui de santier?
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 18:51, 30 Iunie 2009
Da, afirmatia dirigintelui de santier este aproape corecta. De fapt, este vorba de 1.90 m.

Mai exact, art.612 Cod civil spune ca:

"Nimeni nu paote avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri (1.90 m)intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina."
Daca ai ferestre pe partea din spate a casei , atunci trebuie sa ia 190 cm. Daca nu , limita minima va fi de 60cm.
Art. 611. Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.
Art. 613. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri.
Art. 614. Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2008
seller, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.

Pe peretele din spatele viitoarei case, care da inspre vecini, nu sint prevazute ferestre. In schimb, sint niste iluminatoare (portiuni in perete din caramizi din sticla), prin care nu se poate vedea, ele avand rol de a permite patrunderea luminii naturale pe timpul zilei. Se poate aplica art. 612 Cod Civil? Daca obtin un acord, prin notariat, al vecinului in cauza, am sanse sa pornesc cu constructia la 1 m fata de hotar? Multumesc.
Da, prin acordul proprietarului vecin, exprimat in forma autentica, se poate institui o servitute de vedere. Cu acordul vecinului puteti construi chiar si incepand de la limita proprietatilor.
Ferestrele
Mi se pare de necrezut, sa nu am dreptul la intimitate in curtea mea, odata ce mi-am vazut visul cu ochii si m-am mutat de la bloc. De ce nu pot fi protejata si eu de Codul civil? M-am mutat la casa pentru spatiu si intimitate si nu-mi convine ca vecinul sa se holbeze la mine in curte. Am crezut ca facand o simpla reclamatie la primarie o sa fie obligat sa-si schimbe geamurile cu unele opace.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
khl_lorica, utilizator

Alte discuții în legătură

Distanta intre case Nik-Nik Nik-Nik Vecinu a ridicat mansarda pe casa veche si inaltimea ei depaseste acum casa mea iar distanta intre case este de 1.60m din perete in perete si acum vrea sa faca ... (vezi toată discuția)
Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Distanta dintre locuinte li_a_she li_a_she ma judec de 4 ani cu un vecin care si-a facut o anexa la 27 de cm de zidul casei mele din cauza aceasta cand ploua apa se scurge pe peretii mei , nu pot nici ... (vezi toată discuția)