Buna ziua. Va cer sfatul in legatura cu un accident produs chiar ieri, din vina mea. Nu am acordat prioritate la iesirea dintr-o statie PetromV si am acrosat un motociclist care circula legal. Nu vreau sa se inteleaga faptul ca am iesit chiar ca nesimtitul din benzinarie si nu m-am uitat deloc stanga-dreapta. In fata benzinariei era parcat un camion care mi-a blocat vizibilitatea (i-am notat numarul, l-am si declarat). M-am uitat prin spatiul liber dintre camion si trotuar inainte sa inaintez, dupa ce am vazut ca nu mai vin masini, am lasat-o incet-incet, uitandu-ma acum in partea dreapta, la masinile care veneau din celalalt sens. M-am uitat din nou in stanga, si m-am trezit cu motociclistul la mine pe capota. Eu intentionam sa fac stanga, incalcand linia continua dubla, dar asta e doar vina mea si asa am si declarat. Din fericire, victima nu a suferit lovituri fizice grave. Ambulanta i-a acordat ingrijiri la fata locului si i-a dat un certificat, fiind initial vorba ca ne intelegem si declaram accidentul la sectia de Accidente usoare. Victima mi-a propus sa ma ocup eu personal de repararea motorului, spunand ca nu are alte pretentii. Conditiile erau ca eu sa ma ocup de toata fuga dupa hartii, serviceuri, etc, si sa-i predau motocicleta reparata in termen de 2 luni, altfel sa-i platesc 5000 de euro. Am fosti initial de acord, gandindu-ma ca voi gasi o modalitate de a ramane cu permisul neluat. Fara permis, mi-era greu sa umblu. Am analizat daunele si am concluzionat ca varianta mea nu ar avea sustinere in fata inspectorilor de la firma de asigurari, deci am renuntat la aceasta varianta si am decis sa urmam restul pasilor. Victima a decis ca are nevoie de ingrijiri medicale in cadrul spitalului Floreasca. Mentionez ca loviturile s-au produs la glezna, genunchi si la al 5-lea deget de la mana. Pe certificatul/adeverinta eliberata de cei de la spital scrie "Contuzie glezna / contuzie deget V / contuzie genunchi". Ingrijirile medicale primite au constat in amplasarea unei atele pe glezna, apoi a fost eliberat.
Victima mi se pare un om ok, spre seara am discutat cu el pe cale amiabila, dar nu stiu daca va fi dispus sa renunte la plangerea impotriva mea, pe care initial era foarte convins sa o faca si sa mergem in judecata. Ii inteleg supararea si sunt total de acord cu vina mea si cu repercusiunile legale, dar parca nu as vrea un dosar penal.
Ca circumstante atenuante, daca le pot numi asa, pot invoca acel camion si faptul ca in momentul accidentului eram nedormit de 36 de ore (in noaptea dinainte mi-am dus prietena la aeroport, urmand sa n-o mai vad pentru 4 luni, trist, n-am putut dormi, n-am mai avut timp de dormit).
Luand in calcul varianta judecatei, ce ar putea decide instanta? Sau mai intai, ce ar putea decide procurorul care analizeaza dosarul? Eventual, in ce consta sanctiunea legala pentru fapta comisa (durata suspendarii permisului, cuantumul amenzii)?
cel intai, spuneti-mi daca Politia a fost la fata locului, incheind un proces-verbal in acest sens? Daca da, atunci inseamna ca s-a deschis un dosar penal, aflat la Politia Rutiera, in prima faza. In functie de declaratiile date de dvs. si motociclist, ei vor elibera ANEXA 2, care va va ajuta la societatea de asigurari unde aveti incheiat RCA-ul. Acolo, va prezentati cu toate documentele masinii dvs. ,ale motociclistului si se va face constatarea avariilor. In mod normal, ei vor achita contravaloarea reparatiilor motocicletei si in acest fel, nu ar mai fi nevoie sa suportati dvs. din buzunar aceasta suma. Chiar daca vi s-a suspendat dreptul de a conduce , cat timp este dosarul penal pe rol, puteti sa va prelungiti dovada de dirculatie).
Daca nr. de ingrijiri medicale nu e mare si pers. e rezonabila, va puteti impaca si astfel se inchide dosarul penal.
Cat priveste motivatia dvs. ca erati obosit, nu merge, dar poate fi invocata si culpa cond. auto al camionului ( asta daca el nu trebuia sa parcheze in acel loc), insa toate aceste sustineri nu vor face decat sa complice si mai mult cazul, care va depasi termenul limita de 2 luni impus de motociclist.
Daca cosiderati necesar, reveniti cu noi detalii si priviti si partea buna a lucrurilor, bine ca motociclistul nu a suferit vatamari mai grave...
Luand in calcul varianta judecatei, ce ar putea decide instanta? Sau mai intai, ce ar putea decide procurorul care analizeaza dosarul? Eventual, in ce consta sanctiunea legala pentru fapta comisa (durata suspendarii permisului, cuantumul amenzii)?
Va multumesc mult!
O amenda penala cu suspendare (adica nu trebuie sa o platiti), cam un an perioada de incercare, daune civile care le va plati asiguratorul dvs, in baza politei RCA , dupa care reabilitare de drept .
Infractiunea de vatamare corporala din culpa nu atrage starea de recidiva avand ca latura subiectiva culpa.
stai linistit in cazul cind exista un dosar penal te poti impaca cu cel pe care l-ai lovit ii repari scuter sau motocicleta ce are restul sare in contraventional cu precizarea sa nu aiba mai mult de 60 de zile ingrijiri medicale
Victima si-a scos certificat de la IML, in care se precizeaza ca are nevoie de 8-9 zile de ingrijiri medicale. In acest caz, mai poate fi vorba de dosar penal pentru infractiune? Din cate stiu, trebuie sa aibe cel putin 10 zile de ingrijiri medicale pentru a fi incadrata la vatamare corporala din culpa, nu?