avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli pentru plata reparatiilor la ascensor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli pentru plata reparatiilor la ascensor

Locuiesc la primul nivel intr-un bloc de zece etaje.
Am constatat ca administratia mi-a trecut de plata cota parte din reparatia(revizia) de la lift. I-am intrebat daca considera corect acest lucru stiut fiind faptul ca la etajul unu usa de la lift este blocata de cand s-a dat blocul in folosinta. Au spus ca legea lasa spune, ca toti locatarii sa contribuie!!

Cine are dreptate? Trebuie sa platesc si eu reparatia liftului?

M-ar ajuta foarte mult un raspuns argumentat.

Multumesc anticipat,
Stefan
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 12:00, 9 Ianuarie 2011
Aceasta este considerata o cheltuiala comuna deoarece sunt spatii comune asa cum sunt subsolul,terasa,holurile scarii.Ce ar insemna sa plateasca cei de la ultimul etaj singuri reparatiile terasei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Activitatea asociatiei de proprietari se desfasoara in conformitate cu Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asciatiilor de proprietari si de HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.
Astfel la capitolul Cheltuieli pe cota parte indiviza (suprafata utila a apartamentului - fara balcon) se prevede si reparatia ascensorului, fara exceptari de la plata:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Atenție !!!! Cheltuielile cu încălzirea nu sunt cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, decât în măsura în care spatiile comune sunt dotate cu radiatoare !!!!
Doamna moderator, din practica de auditor public extern, cheltuielile cu încălzirea se repartizează cel mai corect și cu costurile cele mai reduse, pe MP, adică metrul pătrat !!!!!
trifan gheorghe a scris:

Atenție !!!! Cheltuielile cu încălzirea nu sunt cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, decât în măsura în care spatiile comune sunt dotate cu radiatoare !!!!
Doamna moderator, din practica de auditor public extern, cheltuielile cu încălzirea se repartizează cel mai corect și cu costurile cele mai reduse, pe MP, adică metrul pătrat !!!!!

si ce legatura are mesajul dvs cu mesajul initial ??? :O:stunned:
Domnule contabil, cota-parte este un procent care se calculeaza impartind suprafata utila a apartamentului la totalul suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor.
Deci cota-parte indiviza este in directa legatura cu suprafata masurata, cum ziceti dv., in metri patrati, adica MP.
Ca auditor public extern ar trebui sa cunosteti legatura directa intre cota-parte indiviza si suprafata apartamentului, nu? :)
:offtopic:
Dar chiar asa, ce legatura are reparatia ascensorului cu repartizarea cheltuielilor pentru caldura?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Lift si cheltuieli comune buigaa buigaa Din ce am citi am inteles ca se plateste liftul si daca stau la parter,dar se plateste dupa nr. de persoane sau dupa suprafata apartamentului ? La fel si ... (vezi toată discuția)