avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... noua lege a pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

noua lege a pensiilor

buna ziua.as dori si eu sa aflu cum se acorda pensia anticipata pentru o persoana cu o vechime de 38 de ani.trbuie sa mentionez ca 20 de ani mama mea a lucrat ca ingrijitor intr-o scoala.poate beneficia si ea de aceasi lege ca si profesorii care pot iesii mai repede la pensie cu 3 ani?
Numai pensionarii pentru limita de varsta isi pot continua activitatea cu acordul angajatorului.
VA MULTUMESC!
1. Pentru pensia anticipata si pensia anticipata partiala decizia de pensionare nu se pune in plata pana nu se duce la Casa de Pensii cu decizia de incetare a CIM.
2. Asta inseamna ca va primi decizia de pensionare de la Casa de Pensii si va solicita punerea ei in plata cand va inceta activitatea.
Carp Mircea a scris:

Numai pensionarii pentru limita de varsta isi pot continua activitatea cu acordul angajatorului.

Unde se face mentiunea asta ... mai este in vigoare tinand cont ca Legea 49/2010 care facea referire la acest lucru ... modifica Legea 19/2000 care a fost abrogata ?
cilina:
1. Legea 19/2000 a fost abrogata de Legea 263/2010. Aceasta spune:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

2. Nu se mai pune conditia din Legea 19/2000, modificata de Legea 49/2010.
3. Daca este vorba de un functionar public atunci se va supune legii speciale, daca exista asa ceva.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 19/2000 - diferenta dintre pensia anticipata si pensia pentru limita de varsta mihamiha14 mihamiha14 buna ziua! as vrea sa stiu care e diferenta dintre pensia anticipata si pensia la cerere si care din ele este prevazuta in legea 19/2000!va multumesc (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata cadru didactic ContSters124954 ContSters124954 Buna ziua, stiu ca in decursul ultimilor ani legea pensiilor s-a schimbat de mai multe ori, eu nu reusesc sa gasesc o varianta finala, de aceea va rog sa ma ... (vezi toată discuția)