avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării AGENTIE IMOBILIARA - promitentul cumparator trebuie sa ...
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

AGENTIE IMOBILIARA - promitentul cumparator trebuie sa depuna o garantie?

Buna ziua.
In incercarea de achizitionare a unui apartament, reprezentantul agentiei imobiliare a prezentat, drept practica de a proteja cumparatorul, ca suma prezentanta de catre promitentul cumparator ca garantie a cumpararii (cca 50 milioane lei vechi) sa fie pastrata in custodia agentiei imobiliare, in baza unei chitante eliberate de catre aceasta, pana la eliberarea unui extras de informare de carte funciara care sa garanteze ca vanzatorul poate vinde locuinta. In cazul in care nu sunt probleme cu vanzarea, partile se prezinta la notar, reprezentantul agentiei ii inmaneaza vanzatorului suma respectiva, plus o diferenta constituirea avans (la intelegerea partilor) daca este cazul, si se incheie un antecontract de vanzare cumparare.
E ok cu suma ramasa in custodie la agentia imobiliara? E o practica?
Mi-e teama de o inselatorie a reprezentantului agentiei.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 21:01, 3 Februarie 2011
Ferestete de agentii, majoritatea sunt fie ageamii, fie tepari.
Nimeni nu va poate obliga sa faceti astfel. Partile , respectiv vanzatorul si cumparatorul decid plata unui avans si modalitatea cum aceasta plata se face. Nu exista o astfel de practica impamantenita.
Probabil ca vor o asigurare ca veti cumpara acest apartament prin ei.
Eu cred ca semnarea unui contract cu dvs.este suficient agentiei pentru a fi siguri de acest lucru.
Asta stiu eu ca este o practica curenta, nu retinerea banilor.
Daca stau bine si ma gandesc contabil nici nu stiu sub ce forma o retin.
Multumesc.
Agentiei nu ca i-ar fi teama ca tranzactia s-ar incheia peste capul lor. Cica imi ofera mie, cumparatorul, garantia ca nu da banii vanzatorului pana nu afla prin extras de informare de la cartea funciara daca imobilul este grevat de sarcini. Ca daca este, a zis reprezentantul agentiei, trebuie dupa aceea sa actionez in instanta vanzatorul pt a-mi recupera suma, pe cand asa el intermediarul mi-i restituie.
De aceea am intervenit aici cu intrebarea pt ca nu am auzit asemenea practica!
Azi am intalnire cu ei si nu stiu sigur care-i treaba.
Nu exista o astfel de practica si va sfatuiesc sa nu lasati nici un fel de avans la agentia imobiliara! Nici macar avans la comisionul de intermediere pe care l-ati convenit cu agentia. Platile se fac dupa autentificarea tranzactiei la notariat.
Succes!
B-)

Alte discuții în legătură

Antecontract cumparare imobil iliegeorge85 iliegeorge85 Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil prin mama mea, eu muncind in afara tarii. I-am facut o procura sa-l cumpere in numele meu printr-o agentie. Au semnat ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu actul de proprietate? Iulian81 Iulian81 Ce se intampla cu actul de proprietate dupa ce s-a transferat dreptul de proprietate altei persoane, altfel spus altcineva a devenit proprietar? Se retine ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc comision agentiei ?? danny78 danny78 Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea : Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea ... (vezi toată discuția)