Buna seara,
Citind pe site-ul Ministerului Muncii anexa Norme Metodologice art 21 alin (6) am realizat ca este totusi posibil sa beneficiez de ICC. Urmeaza sa nasc sapt viitoare, dar nu am 12 luni cotizate anterioare nasterii copilului. Anul trecut am lucrat in perioada 25.03.2010-24.12.2010. Rugamintea este sa-mi confirme/infirme cineva daca ma incadrez pt a beneficia de ICC avand in vedere ce spune acest art (in special a 2 jumatate):
(6) În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) în care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei. Dacă persoana realizează venituri o perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor realizate în aceste luni, împărţită la 12.
1. Beneficiati de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii, in afara de perioada cat ati avut CIM, aveti perioade asimilate.
2. Pentru un raspuns corect va rog sa spuneti ce statut ati avut in fiecare luna din perioada ianuarie 2010-ianuarie 2011.
si eu sunt o mamica de 2011 si cred ca ar trebui sa cititi si OUG 111 din dec 2010. din aceasta iata un paragraf ce v-ar putea interesa
Art. 4. — (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
In perioada 01.01.2010-25.03.2010 am fost casnica(nu am avut CIM si nu am beneficiat de niciun alt venit). Apoi am avut CIM pe perioada determinata 25.03-24.12.2010, iar din data de 08.12.2010 sunt in concediu de maternitate(sarcina si lauzie).
1. Articolul citat de dvs. se refera la perioadele in care nu ati fi avut venit dar ati fi fost intr-una din perioadele asimilate.
2. Deoarece in perioada 01.01.2010-25.03.2010 ati fost casnica nu indepliniti conditiile cerute de OUG 111/2010 pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.