La multi ani si multa sanatate! intrebarea mea este daca sunt obligata sa imi platesc obligatiile sociale pe ultimi 5 ani ( in acest timp nu am realizat venituri dar din martie 2010 am un pfa si inca nu am facut contractele cu nici o casa de asiguri )
@crm83
Mi se pare ca ai cam platit degeaba. In primul rand se plateste contributia pentru perioadele "gaura" (in care nu ai contribuit) din ultimii 5 ani doar daca ai avut si perioade in care ai obtinut venituri. Si in acest caz, chiar daca esti obigat sa platesti contributia retroactiv, ea nu se plateste cu penalitati !!! pentru ca nu ai avut obligatia de a o plati. Obligatia apare acum, in momentul in care vrei sa te asiguri, deci nici vorba de a aplica penalitati sau majorari. Au facut exces de zel functionarii si ti-au luat banii degeaba.
Am mai intalnit cazuri asemanatoare cand domnitele de la ghiseu nu vor sa-ti incaseze banii pentru contributia curenta pana nu platesti retroactiv pe ultimii 5 ani(daca e cazul), iar o solutie ar fi fost sa platesti prin transfer bancar. Pastrezi dovada ca sa nu ai probleme si astfel nu le mai dai bani degeaba.
da am avut venituri in ultimii 5 ani si am avut "gaura' cam 6 luni asa ca pentru acea perioada am platit. nu stiu exact cum e cu penalitatile ideea este ca nu am paltit decat 20-30 lei asa ca nu e asa mare pierdere.
dana 85,
1.
Contributiile la sanatate:
Daca ati fi mers in martie 2010 v-ar fi pus sa platiti pe ultimele 6 luni pentru a va putea asigura (avand in vedere ca nu ati avut venituri inainte). In mod normal ar trebui sa va puna sa platiti pentru cele 6 luni dinainte de martie 2010 la salariul minim si din martie 2010 la venitul net realizat pe PFA.
2.
La casa de pensii platiti din martie 2010. Mergeti si depuneti o declaratie pe 10 RON, astfel pentru martie-decembrie 2010 o sa platiti o suma simbolica; de la 1 ianuarie 2011 dupa cum bine a mentionat d-nul G. David suma asigurata nu poate fi mai mica de 708 RON. Atentie si la Iulie 2010- 13 Septembrie 2010, cat timp a fost activa ordonanta 58.
Eu unul v-as fi recunoscator daca ati posta pe site cum ati rezolvat problema, mai ales cea legata de punctul 1, sanatatea (perioada pentru care ati platit 6 luni inainte de activarea PFA-ului sau ultimii 5 ani ...)
Nu uitati fiecare zi intarziere adauga acum 0.04%, e putin dar se aduna ...
Succes!
@Popu
La sanatate se aplica articolul de lege citat de mine exact cum vezi. Se plateste retroactiv pe ultimii 5 ani sau ultimele 6 luni, in functie de ce venituri ai obtinut anterior. Insa fara majorari sau penalitati. Pentru ca nu e o obligatie de plata datorata in trecut si care n-a fost platita in termen ca sa fie majorata. E doar o obligatie care apare acum, in momentul in care vrei sa te asiguri in sistemul social de sanatate.
Rezolvarea v-am spus-o. Platiti prin transfer bancar.