avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cota indiviza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cota indiviza

Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea chestiune:
- trei frati mostenesc in cote egale 9 ha de teren extravilan; inseamna ca fiecare are dreptul la 1/3 . Terenul ,conform celor trei titluri de proprietate se afla in trei tarlale diferite, fiecare in alta localitate. Fratii nu au iesit din indiviziune, nu au facut partaj voluntar, si nu au carte funciara decat pentru 3 hectare.
Doi frati isi vand cotele indivize, astfel noul proprietar detine 2/3 din total, conform actelor de vanzare cumparare, astfel:
2/3 din terenul aflat in tarlaua x din localitatea x;
2/3 din terenul aflat in tarlaua y din localitatea y.
2/3 din terenul aflat in tarlaua z din localitatea z.
Cel de-al treilea frate, afla ca detine acum cate 1 ha in trei localitati.
A fost corecta vanzarea?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Chiriac , utilizator 17:49, 21 Mai 2021
Nu puteau să vândă decât cotele de proprietate ce le dețin din terenul deja întabulat. Pentru celelalte probabil au făcut promisiuni de vânzare-cumpărare urmând ca după întabulare să încheie contractele de vânzare-cumpărare în formă autentică.
Sunt liberi să facă ce vor cu cotele lor, la ce vă referiți când întrebați dacă a fost corectă vânzarea?
Multumesc pentru raspuns; ma refer daca e corect sa se vanda cota indiviza din fiecare lot (pamantul fiind divizat). si nu cota indiviza din 9 ha astfel ca la iesirea din indiviziune cu noul proprietar a celor 2/3, fratele care nu a vandut, sa ramana cu terenul pe care l-a folosit de cand a devenit mostenitor.
Daca 9 ha se afla in teren in 7 locuri (loturi), iar fratele care nu vinde folosea unul dintre ele, acum dupa vanzare, nu-l mai poate folosi pentru ca 2/3 din acesta s-a vandut;
Actele de vanzare arata cam asa

x vinde lui y 1/3 din suprafata de 0.6 ha...., 1/3 din suprafata de 1.4.... si 1/3 din suprafata de 1 ha................si tot asa pana la 9 ha
z vinde lui y 1/3 din fiecare lot.......pana la 9 ha
cel care nu vinde ramane cu cate o bucatica colo, alta colo s.a.md,
nemaiputand folosi in fapt cele trei ha comasate pe care le-a lucrat in anii din urma.


ciudat ca au vandut fara sa se faca in prealabil iesirea din indiviziune si dezmembrarea loturilor. unde au gasit asa notar?
ciudat, mi s-a parut si mie; din acest motiv intreb daca se mai poate face ceva.
asa notari se gasesc destui, daca ai bani sa-le platesti taxele. nu toti notarii sunt plin de clienti si fac totul pt a mai castiga ceva. ca si in cazul avocatilor de fapt :)

Alte discuții în legătură

Vanzare teren arabil in conditiile unui titlu de proprietate comun MagdalenaMariaGrosu MagdalenaMariaGrosu Trei frati au 12 ha teren arabil, fiecare cate 4 ha, dar titlul de proprietate este comun. Fiecare frate are in schimb un certificat individual de intrare in ... (vezi toată discuția)
Poate fi lovit de "nulitate absoluta sau relativa", un astfel de contract vanzare - cumparare? Manole Dumitru Manole Dumitru Proprietarul unui fond funciar intravilan ce face mai multe operatiuni, adica; 1). Lotizeaza suprafata respectiva in 4 loturi. Trei loturi cu destinatie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma decesului tatălui meu, eu, mama și fratele ... Emma06 Emma06 Bună ziua! În urma decesului tatălui meu, eu, mama și fratele meu am făcut succesiune după unul dintre bunurile tatălui meu, mai exact, 1/2 dintr-o ... (vezi toată discuția)