Am credit ipotecar la [BANCA] si banca a cesionat unei firme [FIRMA] creditul meu fara sa ma instiinteze. Banca a trimis in bataie de joc o notificare la o adresa gresita, mi-am dat seama din documentul pus la dispozitie de [FIRMA]. Acestia din urma spun acum ca eu depun banii in conturile lor si ca nu mai am legatura cu [BANCA].
Intrebarea mea este:
- Pentru incheierea creditului am mers la notari, pentru cedare nici macar o hirtie oficiala nu au trimis. De unde am eu garantia ca banii nu-i returnez (mi-au transmis alte conturi, ale [FIRMA]) unui pirat? Nu e de ajuns sa spuna ei ca au primit creanta mea, de unde stiu eu ca au un contract cu [BANCA] in ceea ce ma priveste si peste citva timp nu ma trezesc ca [BANCA] cer si ei banii inapoi? Mi-au comunicat ca am de platit cu mult mai mult decit am imprumutat, penalitati de intirziere si altele, nu am primit nimic scris privind modul de calcul, doar suma totala. De unde stiu eu ca ei au facut corect calculele daca banca nici sa scrie o adresa corecta nu e n stare si nici aceasta firma nu par mai rasariti. Sunt multe greseli in documentele primite de la ei.
Va multumesc pentru un sfat, raspuns.
Trebuie sa vedeti daca notificarea de cesiune s-a primit de la [BANCA] sau de la [FIRMA]. Pentru a fi valida trebuia sa vina de la [BANCA]. In acest caz, daca exista asa ceva, in mod normal ar trebui sa virati banii catre [FIRMA]. Pentru siguranta dvs. ar trebui sa recurgeti la - oferta reala urmata de consemnatiune. Pentru acest procedeu, adresati-va unui executor judecatoresc. daca [BANCA] nu v-a notificat cesiunea, va trebui sa faceti oferta catre [BANCA].
Un prieten bun imi spunea pe acest forum un lucru pe care , la randu-mi vi-l voi spune si eu.
"Conform art 1393, cod civil, cesionarul nu poate opune dreptul sau la o a treia persoana, decat dupa ce a notificat debitorului cesiunea."
Si acum va spun eu:
Reiese ca banca de la care ati facut imprumutul este cedenta.Cesionarul este societatea care v-a cesionat si care are putere asupra creditului dv.
Conform codului civil cesionatorul trebuie sa va notifice.Conform OUG 50/2010, cu aplicabilitate doar la contractele noi, obligativitatea notificarii revine cedentului.
In notificarea cesiunii trebuie sa scrie daca cesiunea a fost inscrisa in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, si seria sub care a fost inscrisa.
Orice cesiune valida si care isi produce efecte trebuie sa fie inscrisa in acea arhiva.
Daca nu a fost inscrisa atunci mergeti la banca si cereti-le sa platiti tot la ei.
dati cautare pe Arhiva , bifati: creditor persoana juridica, apoi scrieti in chenarul de mai jos, numele societatii ce a cesionat, intr-un colt din dreapta aveti niste cifre pe care trebuie sa le scrieti intr-un chenar, apoi dati cautare.Vi se deschide o fereastra cu o serie de inscrieri si data lor.Apasati pe inscrierea a carei data este cea mai apropiata de cea de care vi s-a spus ca s-a facut inscrierea.
Vi se va afisa o lista si cautati-va printre toate acele nume.Daca nu va regasiti inseamna ca cesiunea nu a fost facuta si astfel aveti timp sa remediati situatia.
Cesiunea de creanta este intotdeauna permisa, nu se poate interzice acest lucru nici macar daca e scris in contract. Opozabilitatea ei se poate face in 3 moduri: notificarea debitorului, acceptarea din partea debitorului prin act autentic, sau inscriere la arhiva electronica de garantii reale mobiliare. In acest ultim caz debitorul nu este instiintat. Prin urmare, cautati dupa cum vi s-a sugerat mai sus si, daca gasiti cesiunea inscrisa, atunci inseamna ca are efect fata de dvs. De asemenea puteti sa cereti chiar dvs de la firma actul prin care s-a facut cesiunea.