avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exista o lege care obliga firmele de recuperare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exista o lege care obliga firmele de recuperare creante sa iti dea acte doveditoare si modul de calcul a sumelor datorate?

Buna ziua,

Exista o lege prin care firmele de recuperare creante sa iti de toate informatiile privind sumele pretinse de ele si modul de calcul a acestora?
Firma de creante ma suna mereu si imi cere o anumita suma iar eu de fiecare data le cer copii ale documentelor in baza pretind ca datorez aceste sume de bani si modul de calcul a acestor sume.Mi-au spus NU sunt obligati sa imi dea niciun act.Sa ma uit eu pe un site sa ma conving ca ei au preluat intr-adevar creditul insa fara alte informatii. Mai intai sa fac o plata sau macar sa le spun prin telefon cam cat o sa platesc si dupa aceea imi vor face o simulare pentru rate.Cum se ajunge la acele rate si ce comisioane vor fi, iarasi e un mister.
O alta problema este legata de adresa la care se pare ca trimit notificari.Din cauza situatiei finaciare ma mut destul de des, cautand ceva mai ieftin.Le-am comuncat acest lucru si i-am rugat sa imi trimita orice document doresc pe adresa de mail.Ei aproba, insa, nu trimit decat brosuri si acord de plata.Azi m-au sunat sa imi spuna ca au trimis notificari la 3 adese la care se presupune ca stau desii le-am comunicat ca eu nu mai locuiesc acolo iar angajatul lor a confirmat telefonic ca a sters acele adrese din program.Una dintre adrese spun ca au luat-o de la banca, cand au preluat dosarul, insa la banca nu figurez cu acea adresa.Banca mi-a spus ca e posibil ca cei de la juridic sa nu mai verifice care e adresa actuala, (anuntata oficial bancii), cand au cedat dosarul si au lasat-o pe cea initiala, cand am facut creditul, aflata chiar in alt oras.. Pe aceea adresa se pare ca au trimis ambele firme, banca si recuperatorii, instiintarea ca au cedat/ preluat creditul.Nu am cum sa verific acest lucru.Pe scurt, ce pot face sa ii impiedic sa mai deranjeze si alti oameni cu scrisorile din moment ce nu ajung la mine? Ma pot chema si in instanta si eu voi afla.O adresa de mail poate inlocuii macar pentru o perioada o adresa fizica?
Daca va vor chema in instanta pt plata debitului vor tb sa anexeze la cererea de chemare in judecata si actele cu care inteleg sa-si dovedeasca pretentiile si atunci veti putea sa va formulati aparari si sa solicitati probe .Puteti trimite o notificare prin posta cu confirnare de primire prin care sa indicati adresa de corespondenta si eventual si o adresa de mail.
Multumesc pentru raspuns.
Nu as vrea sa se ajunga in instanta.E inutil si nu am vazut pe nimeni sa castige in afara de firma de recuperare.Mi se pare normal insa ca in momentul in care imi ceri nicte bani sa spui si pentru ce sunt si cum ai ajuns la acea suma: dobanda, comision,suma credit.De la banca am primit acest o simulare de scadentar chiar inainte sa semnez contractul.Firma de recuperare spune ca nu exista nicio lege care sa ii oblige sa imi spuna detaliat ce platescsi nici sa imi dea alte acte ca de ex copie de pe contractul prin care au preluat creditul. Asadar sa platesc cat spun ei si doar in instanta pot sa aflu ce am platit?
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
RadulescuAdi, utilizator
RadulescuAdi a scris:
Mi se pare normal insa ca in momentul in care imi ceri nicte bani sa spui si pentru ce sunt si cum ai ajuns la acea suma: dobanda, comision,suma credit.

Dpdv al legii civile operatiunea se numeste cesiune de creanta prin schimbarea creditorului si nu prevede obligativitatea acordului (ci doar o notificare) debitorului (dvs.), si nici informari si explicatii suplimentare. Acestea se pot obtine doar prin colaborare cu buna credinta cu noul creditor. Asta este legea.
Se presupune ca debitorul stie cat are de plata si ca are de plata etc. Calculul sumelor intradevar (cum s-a precizat mai sus) il aflati de la dosar in momentul cand vor demara actiunea in instanta.
Pentru cesiune nu e obligat creditorul sa va ceara acordul, insa deocamdaca cesiunea nu va e opozabila, nu recunoasteti firma ca noul dvs creditor, platiti bancii sau suspendati plata.
Purtati cu indivizii astia corespondenta in scris, sa aveti dovada ca ati cerut explicatii asupra sumei datorate si in ce baza.

Art. 1.578
(1) Debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care:
a) accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa;
b) primeste o comunicare scrisa a cesiunii, pe suport hartie sau in format electronic, in care se arata identitatea cesionarului, se identifica in mod rezonabil creanta cedata si se solicita debitorului sa plateasca cesionarului. In cazul unei cesiuni partiale, trebuie indicata si intinderea cesiunii.
(2) Inainte de acceptare sau de primirea comunicarii, debitorul nu se poate libera decat platind cedentului.
(3) Atunci cand comunicarea cesiunii este facuta de cesionar, debitorul ii poate cere acestuia sa ii prezinte dovada scrisa a cesiunii.
(4) Pana la primirea unei asemenea dovezi, debitorul poate sa suspende plata.
(5) Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.

Contractul de credit constituie titlu executoriu, creditorul oricare ar fi el, nu va va da in judecata, nu veti fi citat pt a va apara.
Creditorul apeleaza la executor, acesta cere incuviintare pt executare si dvs va puteti apara pe calea contestatiei la executare.
Pe calea contestatiei lamuriti si sumele datorate.
Ce suma datorati, cand ati luat creditul pe ce perioada, de cand nu ati mai platit ?

Creditul initaial este din 2007, de 16 500 lei, pe o perioada de 8 ani. In Iulie 2012, cand am facut ultima plata, mai aveam de platit aproximativ 9000 lei lei. Depusesem la banca o cerere de amanare a platii pentru 3 luni fiindca aveam o situatie financiara proasta in acel moment (ca si acum de altfel), dar m-am trezit sunata pe rand de 3 firme de recuperare.Niciuna nu mi-a dat nici-un act, doar un cont in care sa platesc.Ultimii sunt cei care mi-au spus ca au preluat creditul in Septembrie 2012, ca nu au obligatia de a ma informa dar ca au trimis o instiintare de preluare a creditului la o adresa pe care le-a dat-o banca. Eu nu mai locuiam la acea adresa de cativa ani iar la banca nu figurez cu acea adresa din 2011.Am verificat. Au trimis, daca intr-adevar au facut asa ceva, aceel act la alta adresa.Insa atat. Acum cer 14 000 lei fara a imi spune cum au ajuns la aceasta suma sau sa imi dea un act oficial de preluare a dosarului.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
RadulescuAdi, utilizator

Alte discuții în legătură

Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta, titlu executoriu, perimare si prescriere executare silita, frauda executor judecatoresc. Darius_D Darius_D Buna ziua, Ma numesc Darius si va retin atentia cu situatia in care ma aflu. In 4 aprilie 2007 am contractat un credit de nevoi personale la BANCA. Am ... (vezi toată discuția)