Ma intereseaza procedura de majorare a capitalului social la o societate pe actiuni . Se convoaca AGA, se publica hotararea de majorare in care doar unul din 4 actionari participa la majorarea cap social. In hotarare se specifica dreptul de preferinta pentru ceilalti actionari, 30 de zile de la data publicarii hotararii. In cazul in care in termenul de 30 de zile pentru dreptul de preferinta , si ceilalti actionari intentioneaza sa participe la majorarea capitalului social, cum se procedeaza? Dupa parerea mea, in cadrul celei de-a doua AGA cand se definitiveaza practic maj de cap.social, in hot definitiva de maj de cap social se vor preciza si ceilalti actionari care vor sa participe la majorare cu cota de participare a fiecaruia. In cadrul termenului de 30 de zile ceilalti actionari trebuie sa trimita eventual o instiintare cu privire la intentia lor de a participa la maj cap social? Voi ce parere aveti?
exact de aceea am intrebat cum se face majorarea pentru ca de exemplu distribuirea actiunilor trebuiie facuta proportional cu procentul detinut de actionari, in plus daca e societate listata trebuie respectata procedura la acet tip de societati, poate daca am primi mai multe detalii, am da raspunsuri concrete mai detaliate.
Sunt doua lucruri diferite la majorare:
1) hotararea prin care se decide majorarea, luata cf legii si actului constitutiv; in urma deciziei fiecare asociat are drept de preferinta la a participa la majorare conform cotei detinute anterior.
2) exprimarea vointei fiecarui asociat de a participa efectiv la majorare (subscriere), urmata de varsarea valorii subscrise.
Din primul mesaj inteleg ca decizia de majorare s-a luat de un singur asociat care nu indeplineste conditiile de cvorum si majoritate, deci e o decizie nula, nu se face nicio majorare. Asa e sau nu?
A fost aprobata hotararea de majorare de capital social. Toti actionarii au fost de acord de principiu cu maj cap. social. Pe mine ma intereseaza altceva. Care este procedura dupa ce s-a aprobat majorarea de cap social, in cazul in care si ceilalti actionari isi manifesta intentia de a participa la majorare. Se respecta dreptul de preferinta al actionarilor? Adica dupa publicarea primei hotarari se lasa un termen de 30 de zile de la publicare pentru ca si ceilalti actionari sa poata participa la majorare.
E normal sa se respecte dreptul de preferinta pentru ca altfel ar fi prejudiciat actionarul al carui drept nu se respecta si ar putea ataca in instanta majorarea, ceea ce ar putea determina anularea hotaririi.
Cu siguranta trebuie respectat dreptul de preferinta al celorlalti actionari. Acest termen nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la publicarea primei hotarari AGA in Monitorul Oficial. In cadrul acestui termen TOTI actionarii au dreptul sa subscrie la majorare proportional cu cota din capitalul social detinut. In cazul in care nu se respecta dreptul de preferinta, intreaga procedura este viciata si anulabila la cererea unuia dintre actionarii prejudiciati. La expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferinta, se face "bilantul" si se vede cine si cat a subscris.
Actionar minoritar
tovyis
Buna ziua,
fac parte dintr-o societate mixta :
10% o firma straina
45% o alta firma straina
10% o persona fizica
10% alta persoana
12% alta persoana ... (vezi toată discuția)