cel mai bine ar fi sa citesti L567/2004 aceasta fiind inclusa si in tematica pt. examen.
pentru inceput ar trebui sa stii:
-Formarea iniţială se desfăşoară diferit pentru grefierii cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare de altă specialitate şi grefierii cu studii medii.
-Pentru grefierii cu studii superioare juridice, durata cursurilor este de 6 luni şi constă în pregătirea teoretică şi stagiu practic.
-Pentru grefierii cu studii superioare de altă specialitate sau studii medii, durata cursurilor este de un an şi include pregătire teoretică şi stagiu practic.
-Stagiile practice se desfăşoară la instanţele judecătoreşti şi la parchetele de pe lângă acestea.
-La absolvirea cursurilor ªcolii Naţionale de Grefieri cursanţii vor susţine un examen final.
-Media de absolvire a ªcolii Naţionale de Grefieri este cel puţin 6.
-Cursanţilor care au promovat examenul de absolvire a ªcolii Naţionale de Grefieri li se eliberează atestate.
-Absolvenţii cu atestat ai ªcolii Naţionale de Grefieri vor fi repartizaţi, în ordinea mediilor de absolvire, pe posturile vacante de la instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea.
-Absolvenţii care au obţinut media de absolvire cel puţin 7 vor fi încadraţi în treapta profesională imediat superioară celei de debutant.
-Absolvenţii care au obţinut medii între 6 şi 7 vor fi încadraţi ca debutanţi.
-Acestia nu pot fi delegate, detaşate, transferate şi nu pot promova la alte instanţe sau parchete timp de cel puţin un an de la numirea în funcţie.
-În perioada studiilor, ªcoala Naţională de Grefieri acordă cursanţilor o indemnizaţie lunară de cursant, în cuantum egal cu salariul de bază brut pentru funcţia de grefier debutant, în raport cu nivelul studiilor absolvite.
-Inmnizaţia are natura şi regimul juridic al unui drept salarial şi se plăteşte din fondul prevăzut în bugetul anual aprobat al Consiliului Superior al Magistraturii.
-Perioada în care o persoană a avut calitatea de cursant al ªcolii Naţionale de Grefieri, dacă a promovat examenul de absolvire a ªcolii Naţionale de Grefieri, constituie vechime în muncă şi vechime în specialitate.
-Atestatul eliberat absolvenţilor ªcolii Naţionale de Grefieri constituie actul doveditor pentru vechimea în muncă.
-Perioada de şcolarizare prevăzută în contractul de şcolarizare va fi asimilată vechimii în specialitate, în raport cu nivelul studiilor de absolvire.
-Absolvenţii ªcolii Naţionale de Grefieri au obligaţia de a rămâne 5 ani în cadrul instituţiilor autorităţii judecătoreşti.
-În cazul în care un absolvent al ªcolii Naţionale de Grefieri este eliberat din funcţie înainte de expirarea perioadei de 5 ani, din iniţiativa sa ori din motive care îi sunt imputabile, acesta este obligat să restituie indemnizaţia de cursant şi cheltuielile de şcolarizare efectuate cu formarea sa, proporţional cu timpul rămas până la împlinirea termenului de 5 ani.
Cursantii care au terminat in toamna au avut cam 750 lei, dupa reducerea Boc.
Durata cursurilor este de 6 luni, iar prezenta este obligatorie.
In ultimii ani scoala a organizat cursuri numai pentru grefieri cu studii superioare juridice.