avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare in week-end
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare in week-end

As dori sa stiu daca mai sunt alte prevederi aplicabile salariatilor publici cu statut special in materia orelor lucrate in zilele de sambata si duminica. Mai exact, sunt salariati care lucreaza periodic in zilele de sambata sau duminica, cate 8 ore. Din codul muncii si contractul colectiv la nivel national am dedus ca pentru acestea se acorda atat salariu cat si ore libere egale ca numar cu cele lucrate. Totusi, sunt unii care sustin ca pentru aceste ore suplimentare se acorda numai ore libere - unii zic ca pentru 8 ore lucrate se acorda 8 ore libere, altii spun ca pt 8 ore lucrate sambata ar trebui sa primeasca 16 ore libere.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:00, 7 Octombrie 2008
din cate stiu eu CCMUN si Codul muncii nu fac discriminari la acest aspect intre sistemul privat si cel de stat
deci orele lucate suplimentar se compenseaza cu timp liber corespinzator, adica 1 la 1, iar daca nu se poate se platest cu spor de min 75%, iar daca nu se respecta repausul saptamanal datorita unui program astfel stabilit prin contrtul colectiv din societate, atunci ar trebui platit si un spor de minim 15% ;)
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Acolo unde activitatea este neîntreruptă, specificul serviciului impunând desfăşurarea muncii şi în zilele de sâmbătă şi duminică, se pot stabili alte zile din săptămână ca zile de repaus săptămânal, stabilite în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. (Art. 132 alin. 1, 2 si 4 din Codul muncii), caz în care salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv sau individual de muncă.
Chiar dacă repausul săptămânal se acordă în alte zile decât sâmbăta şi duminica, el este obligatoriu, acordarea decalată a repausului săptămânal se cumulează cu sporurile stabilite de art. 132 alin. 3 şi 5 din Codul muncii.
Regula este că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia (art. 119, alin. 1).
Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute de Codul muncii, se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază
Dacă este vorba de zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (art. 134), sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Asemănător prevede şi Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, numai că, potrivit acestui contract, orele care nu au putut fi compensate până la sfârşitul lunii se plătesc sub formă de spor care este de 100% din salariul de bază, până la 120 de ore/salariat/an, iar pentru ceea ce depăşeşte 120 de ore sporul este de 50% din salariul de bază (art. 40, alin 2, lit. c).

da, dan, precizarile tale sunt la obiect; am gresit eu, intradevar repausul de 2 zile e obligatoriu si se copenseaza cu spor in situatia cand nu se acorda sambata si duminica. corect.
vreau doar sa va povestesc ca respetatrea acestor reguli stricte privind timpul de munca
se cer intotdeauna a fi respectate cu precadere in sistemul privat
se pare ca in sistemul de stat e mai dificil sa ajunga itm-urile in control, desi regulile sunt aceleasi!!
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2008
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Multumesc pentru informatii. M-am lamurit acum.
top dan a scris:

Buna ziua ,
Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra ...
Sunt la servici , termin programul si suna telefonul sa plec in delegatie , imediat dupa orele de program 17 ;
drumul dureaza 7 ore si ajung la ora 24 la destinatie .
a 2-a zi ajung in Bucuresti tot in jurul orei 24 , deoarece a mai avut loc o interventie neplanificata .
Ce se intampla dupa ora 17 , cand practic eu terminasem programul dar totusi am condus sa ajung in Bucuresti , iar a-2a zi am fost la servici program normal ?am dreptul si la ore suplimentare sau zile libere in afara diurnei ?
Multumesc , Cristian .

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)
Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)