avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere: angajatorul poate lua in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere: angajatorul poate lua in considerare o hotarare neinvestita?

Daca hot. jud. de micsorare a pensiei de intretinere se afla in faza de recurs , angajatorul are voie sa reduca pensia in baza hotararii primei instante, care evident ca nu are inca caracter de titlu executoriu ?
Poate sista plata totala a pensiei pe citeva luni pina la acoperirea diferentei primita in plus de minor pe perioada judecatii, sau se rezuma obligatoriu la 1/3 din valoarea acesteia pina la compensare?
Daca minorul este incadrat intr-un grad de handicap accentuat este cumva protejat prin legi speciale asupra retinerilor din pensiile de intretinere?
Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
br_nicku, utilizator
Cel mai recent răspuns: br_nicku , utilizator 14:06, 22 Februarie 2011
Hotarirea de pensie este executorie de drept si trebuie sa se retina chiar daca se exercita calea de atac a recursului, caci daca se admite recursul va trebui sa i se opreasca in plus si diferenta pe lunile cit a platit pensie micsorata. Plata pensiei are caracter lunar si nu se poate face nici o derogare.Nu are nici o influenta privinnd retinerea si plata pensiei handicapul copilului
#-o
sa incerc sa fiu mai explicit:
- exista in plata o pensie de intretinere de 600 lei, din 2008, pe care eu ca angajator i-o retin si virez lunar mamei.
- respectivul a obtinut in noe 2010 o hotarire in prima instanta de reducere la 400 de lei cu aplicabilitate din feb 2010. In tot timpul procesului noi am retinut tot 600 deci mai mult decit a hotarit instanta. Fiind atacata cu recurs , nefiind definitiva si irevocabila eu nu vad de ce sa iau in calcul hotarirea atacata.
- in contradictoriu cu pozitia mea se afla bineinteles un avocat care insista si ameninta cu verzi si uscate ca as fi obligat sa iau in considerare micsorarea pensiei desi nu mi-a prezentat nimic investit. ba mai mult vrea sa nu mai platesc nimic lunile urmatoare mamei pina la compensarea sumelor.
- mintea mea de economist si bunul simt zice ca nu pot lipsi total de mijloace materiale o persoana cu handicap (doamne fereste de o plingere penala pe punere in dificultate a persoanei cu handicap) , si ca diferenta pe care am retinut-o si virat-o in plus , daca e confirmata de recurs, pot s-o retin in cota de 1/3 din pensia lunara. Si aici insa nu stiu daca nu cumva nu intru in conflict cu disp. art 409 alin7 CPCiv (cumva indemnizatie e acelasi lucru cu pensia de intretinere?)
#-o#-o#-o
Hotararile date de judecatorie in materie de pensiei de intretinere sunt executorii de drept si nu necesita investire, iar dv in calitate de tert poprit sunteti obligat sa faceti retinerile in cuantumul dispus de instanta. Chiar daca hotararea este atacata cu recurs, trebuie sa stiti ca recursul nu suspenda executarea acesteia.
Avand in vedere ca ati retinut si virat mai mult decat trebuie, sunteti obligat sa faceti compensarile de rigoare pentru a fi cu plata la zi.
Ella merci mult, dar pina nu-mi faci incadrarea juridica a celor afirmate esti pe acelasi palier cu prietenul meu avocatu` :P . Sincer eu cred ca nu am sa-i raspund solicitarii sa vad ce o face. Merci inca o data.
1. Conf. art. 409 cod pr civ. retinerea de 1/3 face referire la sumele ce pot fi retinute din salariul angajatului. Dv nu aveti o relatie contractuala cu beneficiarul pensiei de intretinere (indiferent de probelemele de sanatate pe care le-ar avea), ci cu angajatul cu care ati semnat contractul demunca.
2.Conf art 164 Codul muncii, nici o retinere din salariu nu poate fi operata in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege, iar legea v-a obligat pe dv sa retineti suma stabilita in hotarare, respectiv 400 lei.
3. Dv in calitate de tert poprit ati retinut si virat mai mult decat suma stabilita in conditiile legii. Beneficiarul pensiei de intretinere a primit de la dv, tert poprit, o suma necuvenita, pe care ar rebui sa v-o returneze. Nu este vina angajatului de situatia creata, dv sunteti cel ce a retinut si virat suma necuvenita si depinde de dv daca intelegeti sa reglati situatia pentru a ajunge cu plata la zi.
4. Avand in vedere ca din punct de vedere legal ati retinut mai mult decat prevede hotararea, angajatul va poate actiona in instanta in vederea recuperarii sumei retinute in plus, situatie in care puteti fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata, posibil si amenda. Iar dv va trebui sa va indreptati impotriva beneficiarului sumei pentru recuperarea banilor platiti in plus.
Nu uitati ca oamenii ajung in instanta atunci cand nu se inteleg pe cale amiabila. Ce rost are atata bataie de cap cand puteti foarte usor face compensarea fara a mai fi nevoit sa ajungeti in instanta?
5. Nu restectati dispozitiile instantei si angajatul va poate face plangere pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
m_ella2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Veniturile din ore suplimentare ( cu caracter nepermanent) se executa silit ? ciocotisanradu ciocotisanradu Sunt profesor. Pe langa incadrare am si ore suplimentare precum si salarul de merit ( 15%) Am retineri din salar in executare( de la FISC ) Scoala unde ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu smeagull smeagull Buna ziua, Reprezint tertul poprit, angajator al unu tata platitior de pensie alimentara. Ordonanata de infiintare a popririi primita in luna 07 imi cere ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent... cum procedez??? cornelv cornelv Am o hotarare judecatoreasca prin care unui angajat i se micsoreaza cuantumul pensiei alimentare. De la data intentarii actiunii si pana la pronuntare, evident ... (vezi toată discuția)