avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie daca din acest an indemnizatia pentru crestera copilului aflata deja in plata va reveni a 85% din salariu ,deoarece din cate stiam eu legea prin care se taia 15% din ei se putea aplica pana la sfarsitul anului 2010.
Cel mai recent răspuns: BebeA , utilizator 20:15, 14 Februarie 2011
Nu a aparut nicio alta reglementare care sa mentina reducerea cu 15% a indemnizatiei de crestere copil si care opereaza cu 01 iulie 2010. Este greu de crezut ca, cu incepere din 01 ian 2011, se va reveni la forma anterioara, adica cuantumurile platite pana in iunie 2010, inclusiv.................:">
In acest caz, sotia ar trebui sa primesca din februarie suma neredusa cu 15% ?
1. Din OUG 111/2010:

Art. 30
(1) Persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele prevazute la alin. (1), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau, dupa caz, anterioare adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, stabilirii masurii plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta sau a instituirii tutelei, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.

(3) Dispozitiile alin. (2) se aduc la cunostinta beneficiarilor prin emiterea unei noi decizii de catre agentiile teritoriale.

2. Asadar veti primi o decizie de modificare a indemnizatiei de CCC de la data de 01.01.2011.
Daca ai deschis un PFA pe care nu ai venituri dar apare cu venit 0 la finante poti intra in crestere si ingrijire copil? - eu sunt in acesata situatie insa pfa-ul este nefunctional din octombrie 2008 insa nu este nici anulat nici suspendat.
Dar daca esti administrator la o firma? care are sau nu profit/ activitate - aici se afla fina mea care are impreuna cu sotul 50- 50% o firma. Ea doreste sa intre in crestere copil 2 ani si am inteles ca acest lucru nu mai este posibil daca ai actiuni la o firma deoarece e considerata venit chiar daca ea nu desfasoara activitate, sau e fara profit.
Multumesc
Eu sunt in situatia in care sunt asociat la un srl cu 50% parti sociale si insarcinata. Am fost la ATPS si mi s-a spus ca doar functia de administrator intra in contradictie cu indemnizatia de crestere copil. Acum sunt revocata ca si administrator, am ramas doar asociat.
Explicatia lor a fost: ca asociat nu ai activitate profesionala, ca si venituri poti avea doar dividende, dar acestea nu intra in calculul indemnizatiei. In plus, daca luam exemplul unui patron, acesta,daca intra in concediu crestere copil, ce trebuie sa faca? Sa renunte la firma, sa suspende activitatea? Ce s-ar intampla cu salariatii lui?
In plus, in OUG 111/2010 se specifica faptul ca sunt luate in calcul si indemnizatiile asociatilor unici, deci?

Va spun ce raspuns am primit eu. Ar fi de mare ajutor daca mi-ati spune cand si de unde ati aflat ca nu mai poti beneficia de indemnizatie crestere copil daca esti doar asociat. Eu am sunat saptamana trecuta la ei.

Si daca vreun consultant se pricepe sa ne raspunda, poate s-a modificat ceva intre timp, desi nu vad ce si unde

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
Valentina_D, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil folette folette Tocmai ce am revenit la munca dupa 2 ani in care m-am aflat in concediu de ingrijire si crestere copil. Am fost sub incidenta vechii legi. Am aflat saptamana ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Elisabeta C. Elisabeta C. Voi beneficia de prevederile legislatiei actuale privind cuantumul indemnizatiei si durata concediului maternal (copil nascut pe 22 sept. 2010) si stiu ca de ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie crestere copil perioada 2009-2011 cristina.botezatu cristina.botezatu Buna ziua, As avea nevoie de putin ajutor pt a recalcula cuantumul unei indemnizatii pentru un copil nascut in august 2009 pana in prezent deoarece ... (vezi toată discuția)