avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Durata concediu medical pentru ingrijirea copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Durata concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav

Daca am inteles bine, Legea 19/2000 a fost abrogata prin Legea 263/2010. In aceste conditii, in ce baza si cate zile de cm poate acorda medicul de familie, pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:22, 11 Ianuarie 2011
1. Medicul de familie ar trebui sa stie ca este vorba de OUG 158/2005 (art.26-30).

2. Va redau din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 49. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.

Art. 50. - (1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.

Art. 51. - În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãţile care acordã asistenţã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacã durata concediului medical depãşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(teza a doua modificatã prin art. I pct. 19 din Ordinul nr. 175/2007, în vigoare de la 1 august 2007)

Art. 52. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 53. - (1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţarã unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în strãinãtate, pe durata spitalizãrii copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.

Art. 53.1. - (1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul, pe durata spitalizãrii acestuia.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.
(articol introdus prin art. I pct. 18 din Ordinul C.N.A.S. nr. 470/2010, în vigoare de la 12 mai 2010)

Art. 54. - Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant.

Art. 55. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se determinã conform art. 30 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

Art. 56. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ºi indemnizaþie pentru îngrijirea copilului bolnav cristichihaia cristichihaia Am o fetita de 5 ani care a suferit doua interventii chirurgicale pentru extragerea unei tumori si care in urma acestora a ramas cu mici deficiente locomotorii ... (vezi toată discuția)
Cat concediu medical primeste mama dupa operatie pe cord copil? elennna elennna Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijirea copilului bolnav ozana-oana ozana-oana Buna!vreau sa va pun o intrebare:de cate zile de concediu medical beneficiez lunar/anual,pentru ingrijirea copilului in cazul in care acesta se ... (vezi toată discuția)