Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu stiu unde sa merg mai departe pt continuarea concediului, copilul necesitand pansare si supravehere constanta. Medicul de familie sau chirurg de copii? cat imi poate da maxim medicul de familie si mai ales, ma intereseaza chirurgul de copii (care e altul, din alt oras decat cel in care l-am operat). M-ar interesa cat se poate da maxim, pt aceasta afectiune. NIMENI, ABSOLUT NIMENI NU STIE SA IMI SPUNA! Si eventual care e legea care pot sa o pun medicului in fata in caz ca refuza , ceea ce banuiesc ca se va intampla, deoarece e un medic f dificil. multumesc. mentionez ca are grad grav de handicap, copilul.
Concediile medicale sunt reglementate de OUG nr. 158/2005.
Va dau un extras din OUG nr.158/2005:
CAP. V
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav
ART. 26
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 27
(1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 28
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.
ART. 29
Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
ART. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
Si un extras din normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
SECŢIUNEA a 5-a
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav
ART. 49
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART. 50
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.
ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãţile care acordã asistenţã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacã durata concediului medical depãşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
ART. 52
(1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 53
(1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţarã unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în strãinãtate, pe durata spitalizãrii copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.
ART. 53^1
(1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul, pe durata spitalizãrii acestuia.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.
ART. 54
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant.
ART. 55
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se determinã conform art. 30 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 56
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
la cine se refera legea prin "medic curant"? medicul de familie imi poate da o luna sau e nev de chirurg? e greu pt un necunoscator sa interpreteze. va rog raspundeti.
ART. 11
(1) Asiguraţii beneficiazã de concedii şi de indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţã, medic curant este orice medic aflat în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi orice alt medic cu autorizaţie de liberã practicã valabilã şi care încheie o convenţie în acest sens cu casele de asigurãri de sãnãtate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã.
Medicul curant este medicul care trateaza afectiunea, nu medicul de familie. Poate aveti un doctor in oras care a mai urmarit copilul inainte de operatie si poate sa va elibereze certificatele medicale de care aveti nevoie.